16:54 / 16.07.2018.

Autor: HRT

Trump ocijenio vrlo dobrim razgovore s Putinom

Foto: twitter

Foto: twitter

Foto: - / -

Trump je dao kratku izjavu nakon što su se njima dvojici pridružila izaslanstva, koja su onda nastavili razgovore. Nakon završetka sastanka dvaju izaslanstava predviđena je zajednička konferencija za novinare.
Američki predsjednik Donald Trump ocijenio je svoj razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Helsinkiju vrlo dobrim početkom.

Mislim da je ovo dobar početak. Vrlo dobar početak za sve, rekao je Trump nakon razgovora s Putinom koji je trajao više od dva sata. Razgovorima dvojice čelnika prisustovali su samo prevoditelji.

Trump je dao kratku izjavu nakon što su se njima dvojici pridružila izaslanstva, koja su onda nastavili razgovore. Nakon završetka sastanka dvaju izaslanstava predviđena je zajednička konferencija za novinare.

Putin je izjavio potom da se Rusija nikada nije miješala u američke izbore.

Trump na početku sastanka s Putinom - slagati se s Rusijom je dobra, a ne loša stvar 

Na samom početku sastanka s Putinom američki predsjednik rekao je da je dobro se slagati s Rusijom dobra, a ne loša stvar. Potom su se njih dvojica povukli na razgovore iza zatvorenih vrata.

Imamo puno tema za razgovor, o svemu od trgovine, vojnih pitanja, raketa, Kine. Razgovat ćemo malo o Kini, o našem zajedničkom prijatelju Xiu, rekao je Trump. Xi Jinping je kineski predsjednik.

Trump je pohvalio Putina i Rusiju zbog odlične organizacije Svjetskog nogometnog prvenstva i dobrog rezultata ruske reprezentacije.

Ruski predsjednik Putin rekao je, sa svoje strane, kako je došlo vrijeme da se se razgovora o odnosima između Moskve i Washingtona i o "bolnim" međunarodnim pitanjima. Mi održavamo redovite kontakte, razgovarali smo telefonom, imali smo nekoliko sastanka na marginama različitih foruma. Sada je krajnje vrijeme da detaljno razgovoramo o našim bilateralnim odnosima i različitim bolnim temama na globalnoj razini, a njih je jako puno, rekao je Putin te zahvalio Finskoj na gostoprimstvu.

Nekoliko sati prije svog prvog bilateralnog susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, američki predsjednik Donald Trump je preko twittera poručio da američko-ruski odnosi nisu bili nikad gori i to zbog američke gluposti. Naši odnosi  s Rusijom nisu nikad bili gori zahvaljujući dugogodišnjoj američkoj gluposti i sada zbog namještenog lova  na vještice", napisao je Trump na twitteru.

Rusko miješanje u američke izbore posljednjih godina opterećuje odnose dviju zemalja. Prije nekoliko dana američka savezna velika porota podigla je optužnicu protiv 12 ruskih vojnih obavještajaca  zbog 'hakiranja' kompjutorske mreže predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton  i Demokratske stranke tijekom predsjedničkih izbora 2016.

Trump Muellerovu istragu ponovno naziva namještenim lovom na vještice kako bi se naštetilo američko-ruskim odnosima.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odgovorio je preko twittera da se slaže s Trumpovom ocjenom razloga za loše odnose.
EU i prethodna američka adminstracija za loše odnose s Rusijom krive njezinu ulogu u Ukrajini, Siriji i njezino miješanje u američki izborni proces.

Više od 1400 reportera akreditirano je za summit Putin-Trump, a zainteresiranost je tolika da je policija povukla 5000 ljudi s godišnjeg odmora.

Uoči sastanka s Putinom, Trump se sastao s finskim predsjednikom

Nekoliko sati prije svog prvog bilateralnog susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, američki predsjednik Donald Trump stigao je u rezidenciju finskog predsjednika Saulija Niinista u Helsinkiju na radni doručak.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!