08:59 / 27.12.2020.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Trump odbija potpisati paket pomoći u pandemiji

Foto: Jonathan Ernst/REUTERS

Foto: Jonathan Ernst/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump na Twitteru ponovio da želi da se novčana pomoć Amerikancima poveća s "bijednih" 600 na 2000 dolara. Zasad odbija potpisati paket pomoći u pandemiji.
Američki predsjednik Donald Trump zasad odbija potpisati paket pomoći u pandemiji, a u subotu je na Twitteru ponovio da želi da se novčana pomoć Amerikancima poveća s "bijednih" 600 na 2000 dolara.

➡️ Biden poziva Trumpa da što prije potpiše paket pomoći u pandemiji
➡️ Policija istražuje tajnovitu eksploziju u Nashvilleu
➡️ SAD zahtijeva negativan test na koronavirus za putnike iz Velike Britanije

Kongres je odobrio Covid-19 paket pomoći vrijedan više od 900 milijardi dolara, no Trump je tu odluku blokirao. Nazvao je zakon "sramotnim" i zahtijeva da se povećaju iznosi pomoći Amerikancima.

- Jednostavno želim osigurati našim sjajnim ljudima 2000 dolara, a ne bijednih 600 dolara koji su sada u zakonu, tvitao je američki predsjednik na odlasku.

Odbijanje republikanskog predsjednika da to učini je neodgovorno te će imati "poražavajuće posljedice", izjavio je u subotu Biden. U slučaju da Trump odmah ne potpiše paket, oko 10 milijuna Amerikanaca izgubilo bi naknadu za nezaposlenost, upozorio je Biden.

Demokrat je još jednom pozvao republikanca da potpiše zakon o paketu pomoći za ugrožene pandemijom Covida-19 koji je Kongres donio uz potporu republikanaca i demokrata.

Početak siječnja je službeni vremenski rok do kojeg Trump može potpisati zakon ili na njega staviti veto. Ako Trump do tada ne potpiše zakonodavni paket, vlada će biti prisiljena obustaviti poslovanje, što bi dovelo do prekida rada.

- Za samo nekoliko dana istječe vladino financiranje, čime se u pitanje dovode usluge i plaće za vojno osoblje, upozorio je Biden.

Nakon inauguracije koja se treba održati 20. siječnja, Biden se namjerava založiti za još jedan paket poticaja u svrhu obuzdavanja pandemije i jačanja gospodarstva.

Trump je u subotu nekoliko tvitova ponovno posvetio neutemeljenim tvrdnjama o izbornoj prijevari i optužio republikance da su ga napustili u pokušaju da preokrene rezultate izbora. Još uvijek ne želi priznati Bidenovu pobjedu.

- Vrijeme je da republikanski senatori istupe i bore se za predsjedništvo, napisao je, između ostalog, u subotu navečer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!