08:26 / 31.05.2020.

Autor: HRT/Hina

Trump odgađa summit G7 i želi ga proširiti

REUTERS/Yuri Gripas

REUTERS/Yuri Gripas

Foto: - / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump u subotu je najavio kako će odgoditi summit G7.
Američki predsjednik Donald Trump u subotu je najavio da će odgoditi summit G7 u lipnju u Sjedinjenim Državama te pozvao na sastanak još četiri zemlje - Rusiju, Australiju, Indiju i Južnu Koreju.

U razgovoru s novinarima u avionu Air Force One na povratku iz Cape Canaverala u Washingtonu, američki predsjednik je istaknuo kako je G7 u sadašnjem formatu "vrlo zastarjela skupina zemalja", dodavši kako želi proširiti popis zemalja sudionika na Australiju, Rusiju, Južnu Koreju i Indiju.

- Ne osjećam da G7 ispravno predstavlja ono što se događa u svijetu. To je vrlo zastarjela skupina zemalja, rekao je Trump dodavši: "Želio bih pozvati Rusiju, Južnu Koreju, Australiju i Indiju da se pridruže proširenom summitu na jesen. To bi se moglo dogoditi u rujnu, bilo prije ili nakon Generalne skupštine Ujedinjenih naroda," rekao je Trump.

Summit G7 se trebao održati potkraj lipnja u Camp Davidu pokraj Washingtona.

Trump je summit prvotno planirao u svojem privatnom golf-resortu na Floridi. Međutim, nakon brojnih kritika promijenio je mjesto održavanja i odlučio da to bude Camp David. No, i nakon promjene mjesta održavanja summita, Trump se suočio s miješanim i neizvjesnim odgovorom ostalih čelnika G7.

Tako je njemačka kancelarka Angela Merkel objavila kako "ne može potvrditi" da će u lipnju prisustvovati mogućem samitu G7 u Washingtonu usred pandemije izazvane koronavirusom.

- S obzirom na cjelokupnu pandemijsku situaciju, ona ne može potvrditi svoje osobno sudjelovanje, odnosno putovanje u Washington, rekao je vladin glasnogovornik.

Slično je izjavio i kanadski premijer Justin Trudeau kazavši kako još ne može potvrditi da će osobno prisustvovati predloženom sastanku G7 jer je zabrinut zbog prijenosa virusa i kanadskih pravila.

Zemlje G7 - Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan i Sjedinjene Države - održavaju godišnje sastanke na kojima se raspravlja o nizu međunarodnih tema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!