Trump opet huška, istragu protiv sebe uspoređuje sa staljinističkom Rusijom

26.03.2023.

Zadnja izmjena 19:26

Autor: Hina/HRT/R.S.

Donald Trump

Donald Trump

Foto: Leah Millis / Reuters

Bivši američki predsjednik Donald Trump pred tisućama je pristaša jučer u Teksasu rekao da se protiv njega provode jedna za drugom lažne istrage i da ga se progoni staljinističkim metodama.

- Od početka su to lov na vještice i lažne istrage jedna za drugom, nešto ravno iz užasa staljinističke Rusije, rekao je.

Trumpa trenutno istražuju tužitelji s Manhattana zbog mogućeg kršenja zakona o financiranju izbornih kampanja jer je uoči predsjedničkih izbora 2016. platio porno glumici 130.000 dolara da ne govori o vezi s njim.

Posebni istražitelj Ministarstva pravosuđa istražuje, pak, navode da je sakrio gomilu tajnih dokumenata s namjerom da poništi rezultate predsjednički izbora 2020.

Prkosni i huškački raspoloženi Donald Trump održao je jučer prvi skup kampanje za predsjedničke izbore 2024. u teksaškom gradu Wacu, inače poznatom po krvavom otporu saveznoj vladi.

Trump se u posljednje vrijeme, uključujući na skupu u Teksasu, koristi retorikom koja podsjeća na onu kojom je potaknuo masu svojih pristaša da napadnu Kapitol i pokušaju spriječiti prijenos vlasti na izbornog pobjednika Joea Bidena.

U subotu je kazao da ih "njihovi neprijatelji očajnički pokušavaju spriječiti i da čine sve da slome naš duh i volju".

- Ali nisu uspjeli. Samo su nas ojačali. A 2024. konačna je bitka i bit će velika. Ako me vratite u Bijelu kuću, njihova će vladavina Amerikom biti gotova i bit ćemo opet slobodna nacija.

Odluka da skup održi u Wacu, gdje se prije 30 godina dogodio krvavi napad na sektu koja se protivila saveznoj vlasti, podigla je mnoge obrve.

U proljeće 1993. svijet je 51 dan napeto pratio opsadu FBI-ja na farmi u kojoj su se bili ukopali naoružani sljedbenici vođe Davida Koresha. U požaru na farmi poginulo je 76 pripadnika sekte, među kojima 20 djece. Poginula su i četiri policajca.

Trumpova kampanja tvrdi da lokacija i vrijeme skupa nemaju veze s godišnjicom opsade u Wacu. Kažu da je taj grad izabran jer se nalazi u blizini četiri velike teksaške metropolitanske zone, Dallasa, Houstona, Austina i San Antonia i ima infrastrukturu potrebnu za primitak tisuća ljudi.

Satima prije nego što je Trump stigao na skup, stotine njegovih pristaša počele su pristizati i na štandovima kupovati Trumpove zastavice, naljepnice za odbojnike i akcijske figurice.

- On je nevin čovjek, progonjen, rekao je Alan Kregel (56) koji je sa suprugom doputovao iz Dallasa da ga prvi put uživo vidi. Isto misli i Trump.

 - Ja sam najneviniji čovjek u povijesti Amerike, ustvrdio je. Imam loš publicitet, ali podrška mi ide do neba.

U borbi za republikansku nominaciju mogao bi, međutim, imati teškog protivnika u floridskom guverneru Ronu De Santisu, novom prvaku krajnje desnice.

De Santis (44) službeno još nije objavio da će se kandidirati, ali nema sumnje da će biti jedan od Trumpovih najvećih rivala u Republikanskoj stranci. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!