07:25 / 25.08.2020.

Autor: Branka Slavica/IMS/HRT

Trump optužio demokrate da koriste COVID za krađu izbora

Foto: David T. Foster/Pool via REUTERS

Foto: David T. Foster/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Trump je govorio prvog dana na republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Charlotteu u Sjevernoj Karolini nakon što je ponovno nominiran za republikanskog kandidata na predsjedničkim izborima 3. studenoga.
Trump je govorio prvog dana na republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Charlotteu u Sjevernoj Karolini nakon što je ponovno nominiran za republikanskog kandidata na predsjedničkim izborima 3. studenoga na kojima će se suprotstaviti demokratu Joeu Bidenu.

Ovo je Trumpova, a ne republikanska konvencija, jedan je od komentara na prvu večer republikanske stranačke konvencije čija je glavna zadaća oslikati drukčiji portret aktualnog predsjednika od onog koji su prošli tjedan Americi prikazali demokrati, i "uplašiti" birače slikom Bidenove Amerike.

Sam Donald Trump dva puta se pojavio u gotovo trosatnom programu, no ne uživo, već u ranije snimljenim segmentima.

U Bijeloj je kući okupio Amerikance koji su na braniku zemlje u borbi protiv koronavirusa- medicinske sestre, poštare, policajce.

Predsjednik Donald Trump upozorio je republikance da bi izbori u studenom mogli biti "ukradeni" optuživši demokrate da "koriste COVID za krađu izbora".

Potom je predstavio šest bivših zatočenika različitih režima koje je njegova administracija uspjela osloboditi.

Konvencija je počela molitvom popularnog kardinala iz New Yorka- Timothya Dolana.

Izmjenjivale  su se Trumpove pristaše od konzervativnog studentskog lidera Charlia Kirka koji je aktualnog predsjednika nazvao „braniteljem zapadne civilizacije“ do bračnog para McCloskey iz Missouria optuženog za podizanje oružja na mirne prosvjednike koji su marširali njihovom četvrti u St. Louisu.

Senator Tim Scott iz Južne Karoline, jedini crni republikanski senator, istaknuo je Trumpove politike koje su pomogle Afroamerikancima. Kazao da demokrati vode kampanju na kulturnoj revoluciji za „ fundamentalno drukčiju Ameriku“.

Trumpov reizbor podržao je i Andrew Pollock, otac djevojke ubijene u pucnjavi u školi Parklandu koji za njezinu smrt krivi politiku Obamine administracije.

Nikki Haley, bivša američka veleposlanica u UN-u, kći imigranata iz Indije, kazala je kako je sada moderno Ameriku nazivati rasističkom zemljom, no da Amerika to nije.

Govor koji su analitičari opisali „više Trumpovim od samoga Truma“ održao je predsjednikov sin, Donald Trump Junior.

Republikanski stratezi prvog su dana stranačke konvencije biračima pokušali prikazati humaniju stranu Donalda Trumpa i uspjehe njegove administracije, te ublažiti optužbe demokrata o lošem upravljanju zdravstvenom krizom koja je uzela više od 177 tisuća života u SAD-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!