13:13 / 06.02.2020.

Autor: Alenka Marina/Dnevnik/IMS/HRT

Trump ostaje predsjednik SAD-a

-

-

Foto: - / -

Nakon dva tjedna suđenja 45. predsjednik SAD-a oslobođen je prema obje točke optužnice. Za smjenu su trebale najmanje dvije trećine glasova senatora od 100 koliko ih je u Senatu.
Završena je četveromjesečna politička saga u Americi - Donald Trump ostaje predsjednik SAD-a. Republikanska većina u Senatu očekivano ga je oslobodila optužbi za zlouporabu ovlasti i ometanje rada Kongresa.

Nakon dva tjedna suđenja 45. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država oslobođen je prema obje točke optužnice. Za smjenu su trebale najmanje dvije trećine glasova senatora od 100 koliko ih je u Senatu.

- Drago mi je što je završilo ovako. Nadam se da je poruka Zastupničkom domu: ne činite to više, izjavio je čelnik Senata Mitch McConnell.

- Ovo nije sretan dan ni za naciju, ni za Senat. Senat je okrenuo leđa istini, poštenom suđenju, radeći ono što naši utemeljitelji nikako ne bi željeli da učinimo, kazao je čelnik senatske manjine Chuck Schumer.

Predsjednik se nije očitovao o odbacivanju optužbi. To će učiniti na današnjem tradicionalnom molitvenom doručku.

- Predsjednik je pobijedio i Ustav je pobijedio, to je bilo važno, rekao je Trumpov odvjetnik Ja Sekulow.

Senatori su se pojedinačno izjašnjavali smatraju li predsjednika krivim - za zlouporabu ovlasti i ometanje rada Kongresa. Jedini republikanac koji je odgovorio da smatra predsjednika krivim senator je iz Ute Mitt Romney.

- Vjerujem da je pokušaj varanja na izborima kako bi se održalo na vlasti - najveći mogući napad na Ustav te smatram da je riječ o velikom zločinu i prijestupu, kazao je Romney.

Romneyeva odluka naišla je na odobravanje demokrata.

- Impresionirani smo izjavom Mitta Romneya. Glas republikanca protiv predsjednika sada ostaje, rekla je predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

Ispred Kongresa neki su prosvjedovali protiv oslobađajuće odluke.

- To je sramotno. Jasno je da je Trump kriv, da je zlouporabio moć i trebao je biti smijenjen, kazala je Lynne Fagnani.

73-godišnji predsjednik SAD-a optužen je za uskraćivanje vojne pomoći Ukrajini te ometanje istrage u Kongresu.


 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!