17:17 / 13.11.2018.

Autor: V.K./Hina

Trump oštro kritizirao Macrona

-

-

Foto: - / -

Američki predsjednik Donald Trump napao je svojeg francuskog kolegu Emmanuela Macrona u seriji tvitova koji pokazuju koliko su se nekoć prijateljski odnosi narušili.
Američki predsjednik Donald Trump napao je svojeg francuskog kolegu Emmanuela Macrona u seriji tvitova koji pokazuju koliko su se nekoć prijateljski odnosi pokvarili, samo dva dana nakon povratka iz Pariza.

U pet postova objavljenih isti dan kad su francuski dužnosnici obilježavali godišnjicu terorističkih napada u kojima je ubijeno 130 ljudi u Parizu, Trump je kritizirao ključnu američku saveznicu jer je umalo bila poražena od Njemačke u dvama svjetskim ratovima te zbog vinske industrije i Macronove niske popularnosti.

Američki predsjednik vratio se u Washington nakon vikenda provedenog u Parizu na komemoraciji 100. obljetnice završetka Prvoga svjetskog rata, gdje su do punog izražaja došli zategnuti odnosi između njega i europskih saveznika.

Trump je u utorak naveo Macronovu "nisku popularnost" i nepoštene trgovinske prakse te branio svoju odsutnost s komemorativnog događaja u subotu, kazavši da mu je američka tajna služba zabranila vožnju avenijom zbog lošeg vremena.

Ciljajući na Macronove nedavne komentare o tome kako se Europa mora sama braniti, Trump je napisao "u dva svjetska rata to je bila Njemačka - kako je to završilo za Francusku? U Parizu su počeli učiti njemački prije nego se priključio SAD. Platite NATO-u ili ne!"

"Uzgred, nema nacionalističkije zemlje od Francuske, vrlo ponosan narod - i to s pravom!", napisao je Trump u seriji tvitova, završivši porukom pisanom velikim slovima: "UČINIMO FRANCUSKU PONOVNO VELIKOM".

Upitan o Trumpovim tvitovima, ključni Macronov savjetnik rekao je da je francuski predsjednik izvijestio Trumpa i predstojnika njegova ureda tijekom boravka u Parizu da "Francuska ne bira između europskoga obrambenog sustava i multilateralnih pristupa".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!