08:22 / 25.08.2018.

Autor: HRT

Trump otkazao posjet Pompea Sjevernoj Koreji

-

-

Foto: - / -

Zatražio sam od državnog tajnika Mikea Pompea da u ovom trenutku ne ide u Sjevernu Koreju jer smatram da nismo napredovali u pitanju denuklearizacije Korejskog poluotoka, napisao je Trump na Twitteru.
Američki predsjednik Donald Trump je potvrdio da je otkazao planirani posjet državnog tajnika Mikea Pompea Sjevernoj Koreji jer "ne bilježemo dovoljan napredak" na denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Zatražio sam od državnog tajnika Mikea Pompea da u ovom trenutku ne ide u Sjevernu Koreju jer smatram da nismo napredovali u pitanju denuklearizacije Korejskog poluotoka, napisao je Trump na Twitteru.

Nakon lipanjskog summita u Singapuru pregovori su u zastoju, a Pompeo poziva Pjongjang na konkretne korake u smjeru odustajanja od nuklearnog arsenala. Sjeverna Koreja, međutim, traži da Washington prvi učini ustupke.

Trumpova izjava došla je samo dan nakon što je Pompeo objavio da će ponovno posjetiti Sjevernu Koreju i da će sa sobom povesti svojega novog američkog posebnog predstavnika Stephena Bieguna u pokušaju da prekine zastoj. Ali Trump je zatražio od Pompea da ne ide u Sjevernu Koreju tijekom sastanka u Bijeloj kući u petak poslijepodne, rekao je visoki dužnosnik Bijele kuće.

Trump je na Twitteru također objasnio da do posjeta Pompea neće doći sve dok Washington na riješi trgovinski spor s Kinom, zemljom koja, kako tvrdi, "ne pomaže u procesu denuklearizacije kao prije".

Državni tajnik Pompeo veseli se posjetu Sjevernoj Koreji u bliskoj budućnosti, najvjerojatnije nakon što razriješimo trgovinske odnose s Kinom, poručio je Trump. U međuvremenu želio bih poslati najtoplije pozdrave i poštovanje predsjedniku Kimu. Veselim se da ga uskoro vidim, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!