Trump otkrio izvore prihoda nakon odlaska iz Bijele kuće

15.04.2023.

07:48

Autor: V.K./HRT/Hina

Donald Trump

Donald Trump

Foto: Evelyn Hockstein / REUTERS

Donald Trump je u petak, u okviru kandidature na američkim predsjedničkim izborima 2024., predao poreznu prijavu iz koje se vidi da ubire prihode od kolekcionarskih karata sa svojim likom, od svoje društvene mreže, predavanja i drugih poslova.

Dokument sa stotinjak stranica koji je morao predati izbornom povjerenstvu kao kandidat na predsjedničkim izborima 2024. opširno prikazuje, često nejasnim rječnikom, veličinu njegove imovine i prihoda.

Prijavio je dobit između 90.000 i 900.000 eura zahvaljujući trgovini kolekcionarskim kartama NFT. Na njima može biti prikazan Trump kao kauboj, astronaut i vojni pilot, a prodaju se po 99 dolara komad, što je malo manje od 90 eura.

Bivši predsjednik je predavanjima zaradio više od 4,5 milijuna eura, a tim novcem upravlja tvrtka CIC Ventures, vidi se iz prijave.

Matična kuća njegove društvene mreže Društvena istina, Trump Media & Technology Group, donijela mu je tek 180 eura, piše u dokumentu.

No Trump ima 90 posto udjela u toj tvrtki koja se procjenjuje između 4,5 i 22,5 milijuna eura, doznaje se iz istog izvora.

U prijavi se spominju i međunarodni projekti bivšeg predsjednika, pa tako i plan izgradnje igrališta za golf u Omanu vrijedan 3,6 milijarde eura, u partnerstvu sa saudijskom agencijom za promet nekretnina.

Uz to je više od 4,5 milijuna eura zaradio od tantijema koje mu je isplaćivala tvrtka DT Marks Oman.

Krajem 2022. parlamentarno povjerenstvo je objavilo izvješće o nekim poreznim prijavama bivšeg predsjednika koje je dugo pokušavao sakriti od pravosuđa.

Iz njega se tako doznaje da je u 2017., prve godine u Bijeloj kući, platio samo 750 dolara poreza, u 2018. i 2019. oko milijuna i ni centa u 2020., kada je poražen od Joea Bidena i kada je bio u minusu 5 milijuna dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!