00:17 / 26.01.2018.

Autor: HRT

Trump Palestincima zaprijetio ukidanjem pomoći

Foto: twitter

Foto: twitter

Foto: - / -

Palestinski čelnici, bijesni zbog Trumpove odluke da prizna Jeruzalem prijestolnicom Izraela, odlučili su ignorirati američkog potpredsjednika koji je od 20. do 23. siječnja bio na kratkoj turneji u Egiptu, Jordanu i Izraelu.
Predsjednik Donald Trump ocijenio je da su Palestinci uskratili poštovanje  Sjedinjenim Državama i najavio ukidanje više stotina milijuna dolara pomoći ako ne pristanu sudjelovati u mirovnim pregovorima pod pokroviteljstvom Washingtona.

Prošlog tjedna su nam uskratili poštovanje ne primivši našeg sjajnog potpredsjednika Mikea Pencea, rekao je Trump prilikom susreta s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, u Švicarskoj. Dali smo im stotine milijuna i taj novac više nećemo uplaćivati ako ne sjednu i ne budu pregovarali, dodao je.

Palestinski čelnici, bijesni zbog Trumpove odluke da prizna Jeruzalem prijestolnicom Izraela, odlučili su ignorirati američkog potpredsjednika koji je od 20. do 23. siječnja bio na kratkoj turneji u Egiptu, Jordanu i Izraelu.

Neobično je da se Pence u utorak vratio u Washington a da se nije sastao ni s kim od njih. Jeruzalem je bio najteži dio pregovora. Sad kad smo ga izbacili (iz pregovora), ne moramo više o tome raspravljati. Imamo mirovni plan. To je izvrstan prijedlog za Palestince (...) vidjet ćemo što se događa, istaknuo je Trump.

Palestinski čelnici odbili su pritiske predsjednika Donalda Trumpa kako bi ih vratio za pregovarački stol pod okriljem SAD-a. Odbiti susret s vašim tlačiteljem ne znači uskratiti poštovanje, nego znači poštovati sebe, rekla je za AFP Hanane Achraoui, visoka dužnosnica Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), reagirajući na Trumpovu izjavu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!