17:58 / 19.02.2020.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/B.A./HRT

Trump pomilovao 11 osuđenih za korupciju i gospodarski kriminal

Foto: REUTERS/Erin Scott

Foto: REUTERS/Erin Scott

Foto: - / REUTERS

Rod Blagojevich smijenjen je zbog optužbe da je pokušao prodati ili zamijeniti mjesto u Senatu koje je ulaskom Baracka Obame u Bijelu kuću ostalo prazno
Američki predsjednik Donald Trump pomilovao je ili smanjio zatvorske kazne jedanaest osoba osuđenih zbog korupcije i gospodarskog kriminala. Među njima je i 63-ogodišnji Rod Blagojevich, bivši guverner koji je zbog prodaje mjesta u Senatu osuđen na 14 godina zatvora. Odluka dolazi u trenutku kada je Trump na udaru dijela javnosti i federalnih sudaca koji ga optužuju za pritisak na sudstvo.

Rod Blagojevich smijenjen je s mjesta guvernera Illinoisa 2009. zbog optužbe da je pokušao prodati ili zamijeniti mjesto u Senatu koje je ulaskom Baracka Obame u Bijelu kuću ostalo prazno, a za što je kao guverner imao ovlasti. Dok je čekao suđenje, 2010., nastupio je u reality showu koji je prije osvajanja predsjedničke nominacije republikanaca producirao - Donald Trump. Na kraju je korumpiranom guverneru određeno 14 godina zatvora zbog prijevare, iznude i traženja mita.

Na Trumpu omiljenom Fox Newsu Blagojevicheva žena predstavila je lani svog supruga kao žrtvu prerevnih istražitelja i politički motiviranog Državnog odvjetništva, uspoređujući to s iskustvom koje je Trump imao s posebnim istražiteljem Muellerom.

- Ne poznajem Blagojevicha. Odslužio je osam godina u zatvoru. Ostalo mu je još dosta. Mnogi se ne slažu s tom presudom. On je demokrat, nije republikanac. Njegovu su optužnicu inače vodili isti ljudi - Comey, Fitzpatrick i drugi, rekao je Trump.

Trump tvrdi da je presuda Blagojevichu - smiješna. Oprost su pozdravili samo neki demokratski političari. Vrhovni je sud, inače, 2018. odbio Blagojevichevu molbu za smanjenje kazne, koju je trebao izdržavati sve do 2026. U zatvoru u Coloradu je osijedio...

- Nije to morao učiniti. On je predsjednik iz redova republikanaca, ja sam bio guverner iz redova demokrata. Moji stranački kolege nisu bili ljubazni prema njemu. Upravo suprotno. Mislim da ono što je učinio zaslužuje moju veliku zahvalu. Izražavam mu najdublju i beskrajnu zahvalnost. Jedva čekam doći kući, svojoj obitelji, rekao je Blagojevich.

Pomilovan je i bivši zapovjednik njujorške policije i jedan od junaka nakon terorističkog napada na blizance 11. rujna 2001. Bernie Kernik, osuđen na gotovo četiri godine zatvora zbog utaje poreza i laganja u istrazi. Kao i Michael Milken, financijaš koji je osuđen zbog trgovanja povlaštenim informacijama, a poznat je kao kralj tzv. otpadnih obveznica, onih koje imaju i visok rizik i visok prinos. Platio je više od milijardu dolara, odslužio dvije godine u zatvoru, a onda osnovao neprofitni institut.

- Mike Milken odradio je nevjerojatne stvari u korist čovječanstva uzmemo li u obzir istraživanje raka kojemu se posvetio, između ostaloga. Puno je propatio, platio je vrlo veliku cijenu. Kod primjene oprosta oslanjam se inače na preporuke stručnjaka, to je vrlo važno, rekao je Trump.

Predsjedničko pomilovanje desetljećima je predmet spora u američkoj javnosti. Trumpov oprost u 11 slučajeva dolazi u trenutku kada ga optužuju da se miješa u neovisnost sudstva... 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!