07:19 / 02.09.2020.

Autor: Branka Slavica/Zdenka Kardum/IMS/HRT

Trump posjetio Kenoshu

Foto: REUTERS/Kamil Krzaczynski

Foto: REUTERS/Kamil Krzaczynski

Foto: - / REUTERS

Trump je obišao zgrade uništene u prosvjedima, sastao se predstavnicima policije te vlasnicima oštećenih tvrtki.
Američki predsjednik Donald Trump posjetio je grad Kenosha u saveznoj državi Wisconsin u kojem su nakon policijskog ranjavanja 29- godišnjeg Afroamerikanca Jacoba Blakea izbili nasilni ulični nemiri.

- Trump: Savezne agencije istražit će "ljevičarske građanske nemire"


U podijeljenom gradu dočekali su ga gorljivi prosvjednici i vjerne pristaše. Trump je obišao zgrade uništene u prosvjedima, sastao se predstavnicima policije te vlasnicima oštećenih tvrtki.

Obećao je da će njegova administracija osigurati oko četiri milijuna dolara za pomoć obnovi njihovih biznisa, milijun dolara za pomoć lokalnim policijskim i pravosudnim snagama, te 42 milijuna dolara za javnu sigurnost diljem države Wisconsin.

Antipolicijski nemiri za Trumpa su terorizam

- Kenosha je opustošena u antipolicijskim i antiameričkim neredima. To nisu djela mirnih prosvjednika, to je domaći terorizam, kazao je na "okruglom stolu" optuživši lijevu radikalnu ideologiju za destrukciju koja se događa u američkim gradovima.

- Moramo osuditi opasnu retoriku protiv policije. Ima nekih 'trulih' jabuka, svi to znamo i za njih će se pobrinuti sustav. Ovi su ljudi pod velikim pritiskom, a onda se nađu u situaciji da u četvrtini sekunde moraju odlučiti što će učiniti. Ako donesu pogrešnu odluku, bit će ili mrtvi ili u problemu, ističe Donald Trump, predsjednik SAD-a.

Trump je u Kenoshau stigao usprkos poruci demokratskog guvernera Wisconsina Tonya Eversa da će njegov posjet samo pogoršati situaciju. Everson je u međuvremenu aktivirao Nacionalnu gardu radi smirivanja stanja u Wisconsinu.

Bijesni građani i dalje su na ulicama Kenoshe. Mirno prosvjeduju protiv društvene anomalije koja se predugo zataškava - rasizma.

Predsjednik se nije sastao s obitelji Jacoba Blakea, niti s predstavnicima prosvjednika koji su izašli na ulice nakon njegova ranjavanja optuživši policiju za još jedan slučaj brutalnosti prema Afroamerikancma.

- Nemamo riječi za Trumpa. Sve što tražim je da svoje nepoštovanje i nepristojan jezik drži daleko od naše obitelji. Potreban nam je predsjednik koji će ujediniti zemlju, govori Justin Blake, ujak Jacoba Blakea.

Bez osude Kyle Rittenhousea

Blake je djelomično paraliziran nakon što je bijeli policajac ispalio sedam hitaca u njegova leđa dok je pokušavao ući u automobil. Policija je kasnije objavila da je  u Blakeovu automobilu, u kojem su se nalazila i njegova maloljetna djeca, pronađen nož.

U međuvremenu je 17- godišnji bijelac Kyle Rittenhouse, koji je u Kenoshu stigao iz Illinoisa naoružan automatskom puškom, optužen za ubojstvo dvojice i ranjavanje jednog prosvjednika. Predsjednik Trump nije želio izravno osuditi njegov čin, kazavši kako je istraga u tijeku, te kako na video snimci izgleda kao da je Rittenhosue bio u velikoj nevolji.

Wisconsin je jedna od odlučujućih saveznih država na predsjedničkim izborima u SAD-u koji se održavaju za dva mjeseca. Prije četiri godine Trump je u srazu s Hillary Clinton tamo tijesno pobijedio. Ankete pokazuju da u utrci za Bijelu kuću 2020. u Wisconsinu vodi demokratski predsjednički kandidat Joe Biden, no posljednjih se dana ta prednost počela topiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!