22:35 / 09.11.2018.

Autor: M.M./Hina

Trump potpisao strože uvjete za traženje azila za ilegalne migrante

-

-

Foto: - / -

Predsjednik Donald Trump potpisao je uredbu koja ograničava pravo traženja azila migrantima koji su ilegalno prešli američko-meksičku granicu.
Predsjednik Donald Trump potpisao je uredbu koja ograničava pravo traženja azila migrantima koji su ilegalno prešli američko-meksičku granicu.

Migranti će odsada trebati tražiti azil na službenim prijelazima. Pravni zastupnici migranata tvrde kako Trumpova administracija namjerno usporava proces obrade zahtjeva migranata na graničnim prijelazima, tjerajući ih da čekaju danima ili tjednima kako bi zatražili zaštitu.

"Upravo sam potpisao odredbu o azilu. Jako važno", rekao je Trump novinarima prije nego što je otputovao u Pariz. "Ljudi mogu doći, ali trebaju ulaziti kroz službene granične prijelaze", dodao je.

Nova će uredba biti na snazi 90 dana ili sve dok Sjedinjene Države ne postignu dogovor s Meksikom, kojim bi se omogućilo da se migrante koji su putovali kroz tu državu može vraćati.

Američki i meksički diplomati razgovarali su o tome tijekom godine, no malo je vjerojatno da će Meksiko pristati na takav sporazum.

Promigrantske grupacije osudile su plan Trumpove administracije, napominjući da je u suprotnosti s postojećim američkim zakonodavstvom te da nepravedno ograničava pravo na azili za one koji bježe od progona i nasilja.

Prethodno je reagirala i vodeća organizacija za zaštitu građanskih sloboda ACLU. "Američki zakon dopušta pojedincima da zatraže azil, bilo da su ušli na graničnom prijelazu ili ne", oglasio se priopćenjem Omar Jadwat, čelnik te organizacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!