21:52 / 20.06.2018.

Autor: D.M./Hina

Trump potpisao uredbu: obitelji migranata više se neće razdvajati

-

-

Foto: - / -

Otkad je početkom svibnja Trump obznanio "nultu toleranciju" vlade na ilegalnu imigraciju, više od 2300 djece odvojeno je od svojih obitelji nakon uhićenja na granici.
Nakon niza kritika američki predsjednik Donald Trump danas je potpisao izvršnu uredbu u kojoj stoji da se obitelji imigranata koje ilegalno prijeđu granicu SAD-a više neće razdvajati. Uredbom se obiteljima s djecom daje prednost pri rješavanju zahtjeva za useljenje u SAD, ali ta uredba neće dokinuti nultu stopu tolerancije prema ilegalnoj imigraciji.

"Riječ je o tome da obitelji ostaju zajedno, a istodobno će se osigurati da imamo vrlo moćnu, vrlo snažnu granicu", rekao je Trump novinarima dok je potpisivao uredbu. Trump je uredbu donio pod pritiskom vala kritika u domovini i inozemstvu zbog razdvajanja djece ilegalnih migranata od roditelja, a od takve prakse distancirale su se i dvije američke aviokompanije American Airlines i United Airlines.

Otkad je početkom svibnja predsjednik Trump obznanio "nultu toleranciju" vlade na ilegalnu imigraciju, više od 2300 djece i mladih migranata odvojeno je od svojih obitelji nakon njihova uhićenja na granici. Većina njih bježi pred sukobima u Srednjoj Americi. Danas je uslijedio obrat te je Trump obznanio: "Želimo da obitelji budu zajedno" i izrazio nadu da će se nakon toga donijeti zakon.Vođa republikanaca u Zastupničkom domu Paul Ryan najavio je da će u četvrtak staviti na glasovanje zakon o rješavanju statusa mladih koji ne posjeduju osobne isprave. Sjedinjene su Države lani s 330.000 zahtjeva opet bile prva zemlja OECD-a (Organizacija za gospodarsku suradnju i za razvoj) po broju zahtjeva za azil, ispred Njemačke, priopćila je u srijedu ta organizacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!