07:17 / 29.05.2020.

Autor: HRT/Hina

Trump potpisao uredbu protiv cenzure, naljutio ga Twitter

Foto: Twitter, @realDonaldTrump

Foto: Twitter, @realDonaldTrump

Foto: - / -

Potpisao je uredbu kojom želi ograničiti zaštitu društvenih mreža i slobodu koju imaju u moderiranju svojih sadržaja.
Američki predsjednik Donald Trump potpisao je uredbu kojom želi ograničiti zaštitu društvenih mreža i slobodu koju imaju u moderiranju svojih sadržaja. - Ovdje smo kako bismo branili slobodu govora od jedne od najgorih opasnosti, istaknuo je Trump u Ovalnom uredu potpisujući dokument koji će najvjerojatnije biti početak duge pravosudne bitke. Američki je predsjednk napose optužio Twitter da donosi "uredničke odluke" i bavi se "političkim aktivizmom" u izboru poruka za koje odluči da ih treba provjeriti.- Imaju nekontroliranu moć da cenzuriraju, uređuju, skrivaju i mijenjaju sve oblike komunikacije između pojedinaca i široke publike. Ne možemo dopustiti da se to nastavi, to je vrlo nepravedno, ocijenio je Trump spomenuvši velike tvrtke u Silicijskoj dolini.Po njegovim riječima, ova uredba zahtijeva nove propise kako društvene mreže koje provode "cenzuru" ne bi mogle "sačuvati svoju pravnu zaštitu". Tekst smjera na glasoviti 230. članak Zakona o normama komuniciranja. Potonji osigurava Facebooku, Twitteru, YouTubeu i Googleu zaštitu od sudskog progona zbog sadržaja koje objavi treća strana i daje im slobodu da po vlastitoj procjeni interveniraju na platformama.

Twitter objavio upzorenje uz Trumpov tvit

Američki predsjednik je zaprijetio da će donijeti regulativu koja se odnosi na društvene mreže pošto je njegova omiljena platforma Twitter ovaj tjedan prvi put uz njegov 'tvit' objavila i upozorenje da treba provjeriti činjenice iz njegove navedene tvrdnje koje, misle mnogi, nisu bile istinite.

U srijedu kasno navečer osnivač Twittera Jack Dorsey neizravno je odgovorio predsjedniku rekavši da će tvrtka i ubuduće upozoravati na "netočne ili sporne informacije o izborima", navodeći pritom da ih to "ne čini arbitrima istine", već da je namjera ukazati na spornu informaciju kako bi ljudi mogli sami prosuditi.Trump je optužio društvene mreže za pristranost i kazao da "republikanci osjećaju da platforme društvenih medija u potpunosti guše konzervativne glasove. Donijet ćemo snažnu regulativu ili ih zatvoriti prije nego to budemo dopustili", napisao je Trump na Twitteru. Zasad je nejasno što Trump zapravo kani napraviti i ima li uopće predsjednik izvršne ovlasti da uvodi regulaciju u tvrtke po postojećim zakonima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!