21:44 / 01.06.2018.

Autor: Hina/B.S.Lj./HRT

Trump potvrdio sudjelovanje na summitu s Kimom 12. lipnja u Singapuru

-

-

Foto: - / -

Donald Trump je u petak potvrdio da će sudjelovati na susretu na vrhu s Kim Jong-unom 12. lipnja u Singapuru.
Donald Trump je u petak potvrdio da će sudjelovati na susretu na vrhu s Kim Jong-unom 12. lipnja u Singapuru pošto je više od sata razgovarao u Bijeloj kući s izaslanikom sjevernokorejskog čelnika.

"Sastat ćemo se 12. lipnja u Singapuru", rekao je novinarima američki predsjednik, samo tjedan dana nakon što je otkazao summit zbog "neprijateljskog stava" Pjongjanga.

U obraćanju novinarima na tratini Bijele kuće, nakon susreta s Kim Yong-cholom, najbližim suradnikom Kim Jong-una, američki predsjednik je rekao i da Sjeverna Koreja želi denuklearizaciju i ustvrdio je da će dijalog s Pjongjangom "biti okrunjen uspjehom".

"Odnosi se razvijaju", rekao je, dodajući da summit vidi kao početak tog procesa.

Čini se da je američki predsjednik snizio očekivanja od sastanka na vrhu s Kimom jer je kazao kako je to samo početak procesa a ne i mjesto gdje bi dvojica čelnika mogla potpisati ikakav sporazum. Rekao je da će vjerojatno više sastanaka na vrhu za to biti potrebno.

"Sastanak je dobro prošao", rekao je Trump i dodao da su razgovarali o brojnim pitanjima, među ostalim o sankcijama i o okončanju rata između dviju Koreja, koje su tehnički još uvijek u ratu, 65 godina nakon primirja 1953.

Američki je predsjednik razgovarao gotovo sat i pol u Ovalnom uredu s generalom Kimom, koji je predstavljen kao "drugi najmoćniji čovjek Sjeverne Koreje" i koji mu je predao pismo Kim Jon-una.

Trump je najprije rekao da je to "vrlo lijepo pismo, vrlo zanimljivo pismo", ali je potom priznao da ga još nije pročitao.

Američki je predsjednik prošle godine prijetio Pjongjangu "vatrom i bijesom kakve svijet nije vidio" ako nastavi prijetiti Sjedinjenim Državama svojim nuklearnim potencijalom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!