00:02 / 01.05.2018.

Autor: S.M./Hina

Trump: Povlačenje iz iranskoga nuklearnog sporazuma ne bi naštetilo pregovorima sa Sj. Korejom

Foto: twitter

Foto: twitter

Foto: - / -

Odbio je reći hoće li se SAD povući iz nuklearnog sporazuma prije krajnjeg roka za odluku 12. svibnja, napomenuvši: Vidjet ćemo što će se dogoditi.
Američki predsjednik Donald Trump rekao je da povlačenje iz iranskoga nuklearnog sporazuma ne bi negativno utjecalo na skorašnje nuklearne pregovore sa Sjevernom Korejom te da bi bio otvoren za pregovore o novom nuklearnom sporazumu s Teheranom.

Mislim da ovo šalje ispravnu poruku, rekao je Trump na konferenciji za novinare upitan da li bi povlačenje iz iranskoga nuklearnog sporazuma poslalo pogrešnu poruku Pyongyangu. Znate da će taj dogovor isteći za sedam godina nakon čega će Iran biti slobodan ići dalje i stvarati nuklearno oružje, kazao je Trump.

Odbio je reći hoće li se SAD povući iz nuklearnog sporazuma prije krajnjeg roka za odluku 12. svibnja, napomenuvši: Vidjet ćemo što će se dogoditi.

Izrazio je međutim nezadovoljstvo tim sporazumom. To jednostavno nije prihvatljiva situacija. Oni ne sjede dokoni. Oni pripremaju projektile za koje kažu da su samo za televizijske svrhe. Ja ne mislim tako, rekao je Trump te dodao: To ne znači da nećemo pregovarati o pravom sporazumu.

Trump: Moguće mjesto susreta Trumpa i Kima Kuća mira, ali i Singapur

Trump je na konferenciji za novinare s nigerijskim predsjednikom Muhammaduom Buharijem rekao da bi demilitarizirana zona između Sjeverne i Južne Koreje bila odlično mjesto za njegov planirani summit sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom, ali da je i Singapur također moguć.

No visoki američki dužnosnik rekao je da je Singapur još uvijek visoko na popisu potencijalnih mjesta summita, čiji datum još nije određen.
Trump bi želio da se održi potkraj svibnja ili početkom lipnja.

Neki američki dužnosnici privatno smatraju kako bi summit u demilitariziranoj zoni između dviju Koreja nepoželjno izgledao kao da Trump dolazi Kim Jong- unu umjesto da se njih dvojica sastanu na neutralnom terenu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!