11:09 / 30.01.2018.

Autor: HRT

Trump pred Kongresom i Amerikom o stanju nacije

-

-

Foto: - / -

U govoru će iznijeti svoju viziju Amerike - "sigurne, snažne i ponosne".
U Kongresu okupljenom u kompletnom sastavu predsjednik SAD-a Donald Trump u utorak navečer iznijet će svoju viziju Amerike "sigurne, snažne i ponosne", ističući zdravlje gospodarstva i snagu Wall Streeta.

U svom prvom govoru o stanju nacije koji američki ustav propisuje kao obvezan jednom godišnje, Trump će se vjerojatno kloniti digresija koje su obilježile njegove prethodne govore.

Američki će se predsjednik "obratiti cijeloj zemlji, ne samo onima koji su glasovali za njega", rekao je Raj Shah, glasnogovornik Bijele kuće.

Govor će Trump iskoristiti za izlaganje svojih planova o najavljenim prioritetnim područjima zapošljavanja, infrastrukturi, trgovini i nacionalnoj sigurnosti. Uz iznošenje ohrabrujućih brojki rasta, imigracija bi trebala zauzimati važno mjesto u tom govoru koji će se održati u 21 sat po lokalnom vremenu (3 sata po hrvatskom) u polukružnoj dvorani Predstavničkog doma.

Trump će se vjerojatno pohvaliti i poreznom reformom, govoriti o ograničavanju američkog trgovinskog deficita i trgovinskim odnosima s ostalim velikim silama, prije svega Kinom.

Govor u sjeni pravopisne pogreške

Donald Trump
baš nema sreće s pravopisom, pa iako ovaj put on nije kriv, pozivnice za njegov prvi govor o stanju Unije već su izazvale šaljive komentare. 

Na ulaznicima tiskanima za zastupnike koji će u utorak navečer prisustvovati prvome govoru Trumpa o stanju nacije potkrala se naime sitna pogreška pa je engleska riječ "union" otisnuta kao "uniom".

Inače, sredinom prošle godine u New Yorku je bila priređena izložba uokvirenih najboljih Trumpovih objava na Twitteru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!