Trump predlaže palestinsku državu s prijestolnicom u istočnom Jeruzalemu

28.01.2020.

19:46

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/B.A./HRT/Hina

default error photo
Stojeći uz izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u Bijeloj kući, Trump je rekao da je njegov plan "možda posljednja prilika za Palestince"
Američki predsjednik Donald Trump predstavio je u utorak plan za osnutak palestinske države s prijestolnicom u istočnom Jeruzalemu, ovisno o spremnosti Palestinaca da sami upravljaju vlastitom državom, u nastojanju da se okonča njihov višedesetljetni sukob s Izraelom.

Predložio je ono što je nazvao ostvarivim rješenjem dviju država i obećao da ni Izraelci ni Palestinci neće biti istjerani iz svojih domova.

Visoki dužnosnici Trumpove vlade koji su brifirali novinare o planu što ga je predsjednik predstavio u Bijeloj kući rekli su da će mirovnim planom Sjedinjene Države priznati izraelska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali. Zauzvrat, Izrael će zamrznuti gradnju novih naselja na četiri godine kako bi dao vremena da se u tom razdoblju pregovara o palestinskoj državi.

Plan sadržava precizan zemljovid na kojem su ucrtane granice moguće palestinske države. Trump je ustvrdio da je njime palestinski teritorij povećan dva puta te da Palestinci za glavni grad dobivaju - istočni Jeruzalem.

"Povijesni dan"

Stojeći uz izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u Bijeloj kući, Trump je rekao da je njegov plan "možda posljednja prilika za Palestince".

- Danas Izrael čini veliki korak prema miru. Mladi diljem Bliskog istoka spremni su za budućnost s nadom, a vlade u cijeloj regiji shvaćaju da su terorizam i islamski ekstremizam svima zajednički neprijatelj. Moja vizija dobitna je prilika za obje strane, realistično rješenje s dvije države, koja rješava rizike od palestinske državnosti za sigurnost Izraela - rekao je Trump.

- Ovo je povijesni dan. To je veliki plan za Izrael. Sporazum stoljeća prilika je stoljeća i mi ćemo ga prihvatiti. Predsjedniče Trump, vi ste najveći prijatelj kojeg je izrael ikada imao u Bijeloj kući - rekao je Netanyahu.

Dokument, na kojem se radilo u tajnosti, sastavljen je pod vodstvom Trumpova zeta Jareda Kushnera.

Nazvan "dogovorom stoljeća", plan smjera okončati jedan od najdugotrajnijih svjetskih sukoba.

Palestinci protiv

Izrael je zahvalio SAD-u na prijedlozima. Palestinci su plan odbili i prije nego što je objavljen, prosvjedujući paljenjem slika na kojima je američki predsjednik, jer je, smatraju, Trump naklonjeniji izraelskoj strani.

Tisuće Palestinaca prosvjedovale su ranije u utorak u Pojasu Gaze, a izraelska vojska poslala je pojačanja na okupiranu Zapadnu obalu.

- Kao nacionalne i islamske frakcije, učinit ćemo sve što je u našoj moći da ovaj plan ne uspije. On je stvoren da bi zaustavio palestinske ciljeve, a američku administraciju i cionističku okupaciju smatramo odgovornima za odmazde i nemire u regiji koji će slijediti nakon najave tog plana - rekao je Ismail Radwan, dužnosnik Hamasa.

- Taj mi plan ne znači ništa. Ni Trump, ni Kissinger, ni Nixon, ni Bush neće odrediti sudbinu palestinskog naroda. Vratit ćemo se, Božja je volja - komentirao je palestinski izbjeglica u Libanonu Abu Nasser Tabarani.

Plan zaustavlja buduće širenje naselja

Trump je u ponedjeljak predstavio svoj plan Netanyahuu i njegovu protivniku na izborima Bennyju Gantzu i obojica su, kako tvrde američki dužnosnici, izrazili spremnost podržati ga i suglasili se sa zemljovidima.

Na Twitteru je Trump objavio zemljovid po kojem bi Palestinci nadzirali neka područja Zapadne obale, ali su sa svih strana okruženi Izraelom i imaju pristupne ceste za Jordan.

Židovska naselja na Zapadnoj obali bila bi pod potpunom izraelskom kontrolom kao i cijela dolina rijeke Jordana.

Neka područja južno od Gaze u pustinji Negev bila bi pod nadzorom Palestinaca, a Pojas Gaze bi tunelom bio spojen sa Zapadnom obalom.

Izrael je obećao osigurati muslimanima pristup džamiji Al Aksa u Jeruzalemu i poštovati ulogu Jordana koji upravlja svetim mjestima, rekli su američki dužnosnici.

Palestinska državnost ovisit će o koracima koje će Palestinci poduzeti kako bi ostvariti samovladavinu, kao što su poštivanje ljudskih prava, medijske slobode te transparentne i vjerodostojne držane ustanove, ističu dužnosnici. Naglasili su kako je važno da Palestinci "sjednu za stol i pregovaraju". Ako budu spremni za pregovore, postoje neka područja o kojima je moguće postići kompromis, rekao je američki dužnosnik ne navodeći pojedinosti. Ne iznoseći detalje, kazao je da Trumpov plan predviđa "velikodušni kompenzacijski fond" za Palestince ako se vrate za pregovarački stol o budućoj državi.

- Plan se temelji na načelu da se ljudi ne moraju seliti da bi se postigao mir... Ali plan zaustavlja buduće širenje naselja i to smatramo najrealističnijim pristupom - rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!