18:30 / 22.06.2020.

Autor: Branka Slavica/P.F./IMS/HRT

Trump predložio Senatu odobrenje Sporazuma o pravnoj pomoći između SAD-a i RH

Foto: Leah Millis/Reuters

Foto: Leah Millis/Reuters

Foto: - / REUTERS

Sporazum o izručenju SAD-Hrvatska značajno bi modernizirao Ugovor između SAD-a i Kraljevine Srbije o izručenju bjegunaca pravde iz 1901. koji je još uvijek na snazi između Amerike i Hrvatske.
Američki predsjednik Donald Trump uputio je poruku američkom Senatu u vezano uz Sporazum o uzajamnoj pravnoj pomoći između SAD-a i Hrvatske, predloživši tom domu Kongresa odobravanje dokumenta.

Sporazum o izručenju SAD-Hrvatska značajno bi modernizirao Ugovor između SAD-a i Kraljevine Srbije o izručenju bjegunaca pravde iz 1901. koji je još uvijek na snazi između Amerike i Hrvatske. Novi sporazum bi zamijenio zastarjeli popis i omogućio pokrivanje kaznenih djela iz području ugrožavanja okoliša, cayber kriminala i pranja novca.

Novi bi sporazum formalizirao i osnažio institucionalni okvir za pravnu pomoć između dviju država.

Budući da SAD i Hrvatska nemaju bilateralni ugovor o uzajamnoj pravnoj pomoći, postojeći Sporazum o međusobnoj pravnoj pomoći uređuje samo ona pitanja koja su uređena Sporazumom između SAD-a i Europske unije.

Konkretno, to su: identifikacija bankovnih dokumenata, zajednički istražiteljski timovi, videokonferencije, ubrzani prijenos zahtjeva, pomoć administrativnim tijelima, ograničenja primjene, povjerljivost i razlozi za odbijanje. Ovaj je pristup u skladu s pristupom drugim državama članicama Europske unije s kojima SAD nema postojeći ugovor o uzajamnoj pravnoj pomoći. (Bugarskom, Danskom, Finskom, Maltom, Portugalom, Slovačkom i Slovenijom), stoji u pismu Bijele kuće Senatu u kojem se preporučuje što prije razmatranje i odobravanje Ugovora o izručenju i Ugovora o međusobnoj pravnoj pomoći između SAD-a i Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!