Trump prikupio sedam milijuna dolara za predsjedničku kampanju

15.06.2023.

07:09

Autor: Hina/HRT/A.S.

Donald Trump

Donald Trump

Foto: Amr Alfiky / Reuters

Iz kampanje bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa za predsjedničke izbore rekli su kako je prikupio sedam milijuna dolara otkako je prošlog tjedna protiv njega podignuta optužnica, dok njegova poruka o političkom progonu nastavlja odjekivati među tvrdokornim pristašama.

- Predsjednik Trump prikupio je više od 6,6 milijuna dolara otkad je 'poremećeni' Jack Smith najavio političko kazneno gonjenje, napisali su iz Trumpove kampanje u e-mailu pristašama u srijedu, misleći na američkog tužitelja koji ga istražuje.

Više od 4,5 milijuna dolara došlo je od digitalnog prikupljanja sredstava, dok je 2,1 milijun dolara prikupljeno od donatorskog događaja u utorak u Trumpovom Bedminster Clubu u New Jerseyju.

Glasnogovornik Trumpa, koji je glavni kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju 2024., kasnije je izvijestio Reuters kako su prikupljena sredstva prešla sedam milijuna dolara otkad je u četvrtak objavljena optužnica.

Trump je optužen za nezakonito zadržavanje povjerljivih vladinih dokumenata nakon što je napustio Bijelu kuću te za urotu i ometanje federalne istrage o tom pitanju.

Trump se u utorak pred sudom izjasnio da nije kriv za optužbe.

Optužio demokrate 

Optužbe je nastojao uobličiti kao napad koji predvode demokrati kako bi ga izbacili iz predsjedničke utrke, a koji je u konačnici osmišljen da povrijedi republikance, od kojih se 30 posto smatra nepokolebljivim Trumpovim pristašama.

Anketa Reutersa i Ipsosa pokazuje kako Trumpova strategija funkcionira - velika većina republikanaca, oko 81 posto, vjeruje da su optužbe politički motivirane.

Trump je također uživao povećanje prikupljenih sredstava zbog optužbi u sklopu slučaja koji uključuje mito isplaćen porno zvijezdi. Prema višem savjetniku Jasonu Milleru, nakon što se u ožujku pojavila vijest da će Trump biti optužen, njegova je kampanja prikupila sedam milijuna dolara u tri dana.

Prema nedavnom izvješću Reutersa, skupina povezana s Trumpovom kandidaturom za republikansku nominaciju postavlja rekorde političke potrošnje na početku predsjedničke kampanje jer Trump nastoji nadmašiti svog najbližeg suparnika guvernera Floride Rona DeSantisa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!