Trump prima Moona, summit s Kim Jong-unom upitan

22.05.2018.

10:38

Autor: M.M./Hina

default error photo
Američki predsjednik sastat će se sa svojim južnokorejskim kolegom kako bi razgovarali o summitu sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom nad kojim se nadvila sumnja u održavanje.
Američki predsjednik Donald Trump sastat će se sa svojim južnokorejskim kolegom Moon Jae-inom kako bi razgovarali o summitu sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom nad kojim se nadvila sumnja u održavanje.

U središtu razgovora bit će pitanje denuklearizacije za koju Washington želi da bude kompletna, provjerljiva i neopoziva, a o kojoj Sjeverna Koreja nije doista razotkrila svoje namjere.

Ozračje je daleko od bilo kakve euforije koja je vladala u tjednima nakon objave 8. ožujka o načelnom sporazumu o susretu u četiri oka između predsjednika SAD-a i nasljednika dinastije Kim koja vlada Sjevernom Korejom već više od pola stoljeća.

Iznenadivši brojne promatrače, a čini se i samog Trumpa, Sjeverna Koreja naglo se vratila prošlog tjedna svojoj tradicionalnoj ratnoj retorici prijeteći čak otkazivanjem susreta. Neposredni povod za to bilo je održavanje zajedničkih vojnih vježbi Južne Koreje i SAD-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!