07:18 / 03.04.2018.

Autor: S.M./M.M./Hina

Trump primio čelnike baltičkih zemalja

Foto: twitter

Foto: twitter

Foto: - / -

Američki predsjednik Donald Trump primio je čelnike baltičkih zemalja pred kojima je hvalio svoju odlučnost prema Rusiji.
Američki predsjednik Donald Trump primio je čelnike baltičkih zemalja pred kojima je hvalio svoju odlučnost prema Rusiji, njihovom moćnom susjedu, dok se spominje mogući posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Bijeloj kući.

Vjerojatno nitko nije bio tako oštar prema Rusiji kao Donald Trump, rekao je američki predsjednik tijekom ručka s predsjednicom Litve Dalijom Grybauskaite i Estonije Kersti Kaljulaid i predsjednikom Latvije Raimondsom Vejonisom.

Rekao je da je uvjeren da bi dobri odnosi s Moskvom bili dobra stvar, ali nije izravno govorio osjetljivom pitanju mogućeg skorog susreta s Vladimirom Putinom.

Tri zemlje koje imaju šest milijuna stanovnika, SSSR je bio okupirao i anektirao u Drugom svjetskom ratu. Neovisnost su ponovo stekle 1991. a 2004. su ušle u EU i NATO.

Grybauskaite je na državnom radiju LRT uoči posjeta izjavila da se nada da Sjedinjene Države i drugi saveznici razumiju da zračni prostor baltičkih zemalja mora biti bolje zaštićen i branjen. Važno je da američke postrojbe budu u stalnoj rotaciji u svim baltičkim zemljama, dodala je.

Lani je NATO rasporedio četiri međunarodne bojne u Poljskoj i u trima baltičkim zemljama kao upozorenje na eventualno rusko zaposjedanje tuđeg teritorija nakon pripojenja Krima 2014., a američka vojska je u Litvu poslala sustav Patriot za obranu od projektila u okviru vježbe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!