07:19 / 26.01.2018.

Autor: HRT

Trump priprema plan za dodjelu državljanstva za 1,8 milijun imigranata

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Američki predsjednik Donald Trump spreman je potpisati plan koji će otvoriti put do dobivanja državljanstva za 1,8 milijun mladih imigranata koji su ilegalno kao djeca pristigli u SAD.
Američki predsjednik Donald Trump spreman je potpisati plan koji će otvoriti put do dobivanja državljanstva za 1,8 milijun mladih imigranata, koji su ilegalno kao djeca pristigli u Sjedinjene Države.

Bijela kuća predstavila je plan kao veliku koncesiju kojoj je cilj privući dovoljno glasova demokrata. No plan uključuje i neke druge elemente, poput jačanja pogranične sigurnosti i odvraćanja novih migranata, koji idu na ruku republikanskim tvrdolinijašima.

Cilj Trumpova plana, za koji se Bijela kuća nada da će biti prvo izglasovan u američkom Senatu početkom veljače, jest uspostava fonda od 25 milijardi dolara za izgradnju zida na granici s Meksikom i bolja zaštita na granici s Kanadom.

Trump, čija su tvrda stajališta o imigraciji bila ključni dio njegove predsjedničke kampanje 2016., najavio je u rujnu da će obustaviti program DACA (Deffered Action for Childhood Arrivals), koji je uveo njegov demokratski prethodnik na mjestu predsjednika Barack Obama, ako Kongres ne ponudi novi prijedlog zakona.

Zaštita u sklopu programa DACA odnosi se na oko 700.000 ljudi, no dužnosnici Bijele kuće procjenjuju da je barem još toliko ilegalnih imigranata koji su se kvalificirali za program, ali ga nisu potpisali. Prema njihovim riječima, 1,8 milijun ljudi moći će zatražiti državljanstvo u idućih 10 do 12 godina potvrđujući da imaju posao i da nisu počinili nikakvo kazneno djelo.
Foto: Twitter

Foto: Twitter

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!