13:37 / 04.11.2020.

Autor: Kristina Pešić/Studio 4/D.M./HRT

Trump pripremio teren za "treće poluvrijeme"

-

-

Foto: - / -

Odluka Donalda Trumpa odluka da prazno mjesto na Vrhovnom sudu popuni prije izbora i da na njega dođe konzervativka Amy Coney Barrett izazvala je salvu kritika.
Odluka Donalda Trumpa odluka da prazno mjesto na Vrhovnom sudu popuni prije izbora i da na njega dođe konzervativka Amy Coney Barrett, jedina u povijesti suda izabrana glasovima samo jedne stranke, izazvala je salvu kritika. Čini se da je time doista pripremio teren za 'treće poluvrijeme', u slučaju osporavanja izbornih rezultata.

➡️ Sve o američkim predsjedničkim izborima 

Na ceremoniji kao stvorenoj za program uživo u udarnom terminu, Amy Coney Barret prisegnula je na dužnost nove sutkinje Vrhovnog suda. Travnjak Bijele kuće samo mjesec dana prije, prilikom predstavljanja njezine kandidature, postao je žarište koronavirusa. Ovaj put, uz mnogo više maski, Trump je demonstrirao svoj uspjeh.

Unatoč kritikama zbog imenovanja nove sutkinje u izbornoj godini, uspio je pomaknuti sud strogo udesno. Izrazito konzervativna sutkinja naslijedila je najliberalniju, u rujnu preminulu Ruth Bader Ginsburg, pa je sada u najvišem sudbenom tijelu 6 konzervativnih i 3 liberalna suca.- Imenovanje novog člana Vrhovnog suda malo prije izbora i brzina kojom je sve prošlo u Senatu povijesni je presedan. Šteta što nisu bili tako uspješni u razumijevanju ozbiljnosti krize i izglasavanju novog paketa pomoći pogođenima koronavirusom, kazao je Donald Haider-Markel, stručnjak za manjinska prava i politolog Sveučilišta u Kansasu.

- Vjerojatno bi jednako s Vrhovnim sudom učinili i demokrati da imaju predsjednika i većinu u Senatu. Možemo raspravljati o tome je li to baš bilo pošteno i zašto su republikanci izveli cijeli proces imenovanja kao jedan brzinski udar, ali sve je u skladu sa zakonom i ustavom. Postavljanje sudaca određenog profila na Vrhovni sud  desetljećima je bio cilj i Donalda Trumpa i samih republikanaca. Sad su ocijenili da imaju priliku koju možda neće imati nakon izbora. I iskoristili su je, smatra Ken Kollman, direktor Centra za politološka istraživanja Sveučilišta Michigan.

Biden će imati teškoća ako Senat ostane pod kontrolom republikanaca

Baracku Obami to, kaže, nije uspjelo 2016. jer nije kontrolirao Senat. Naime, 2014. republikanci su preokrenuli omjer snaga u Senatu prvi put nakon 2006. i poremetili ravnotežu vlasti na Obaminu štetu, otežavajući mu preostale dvije godine mandata. Upravo zbog toga ni Trumpova administracija nije uspjela dogovoriti s demokratima u Kongresu novi paket pomoći gospodarstvu pogođenom pandemijom. Ali teško će i Biden provesti svoj prijedlog zakona, kao i cijeli predizborni program ako Senat nakon izbora ostane pod kontrolom republikanaca.

- Vidjeli smo i tijekom Trumpova i Obamina mandata da se mnogi zakoni ne napišu ili ne prihvate zato što predsjednik ima pravo veta pa se Kongres i ne trudi pisati zakon ako se zna da će predsjednik na njega uložiti veto. Viđali smo mnogo predsjednikovih jednostranih poteza, ali i da se taktikama odgađanja i blokiranja sprječava konačno glasanje o pojedinim zakonima, dodaje Ken Kollman.

Konzervativna većina u Vrhovnom sudu i Obamacare

Trumpova većina u Senatu osigurala je konzervativnu većinu u Vrhovnom sudu koji ima ključnu ulogu u odlučivanju o važnim pitanjima za milijune Amerikanaca. U posljednjih nekoliko godina, suzbio je pokušaje ukidanja Obamacarea i prava na pobačaj, istodobno proširujući prava LGBTQ osoba. Ali ovakvi su ishodi postignuti zahvaljujući tankoj većini.

Donald Haider-Markel smatra kako religiozna i konzervativna sutkinja Barret neće donositi odluke drukčije od onih u nekim prijašnjim slučajevima. Nejasna je tako sudbina Zakona o dostupnom zdravstvenom osiguranju.

Obamacare je omogućio da 20 milijuna neosiguranih Amerikanaca kupi subvencionirano zdravstveno osiguranje, no konzervativci smatraju da je sustav financijski neodrživ. Ključna odredba, ona koja zabranjuje osiguravajućim društvima da uskrati pokriće ljudima s već postojećim zdravstvenim problemima, mogla bi biti zabranjena ako sud tako odluči.

Rušenje zakona o pobačaju

Tu je još jedna posebno osjetljiva tema. Otkako je 1973. Vrhovni sud legalizirao pobačaj u presudi poznatoj kao Roe protiv Wadea, konzervativci ga pokušavaju srušiti. Ove se godine sudac Roberts, protivnik pobačaja, pridružio liberalnom krilu u rušenju zakona u Louisiani koji bi ozbiljno ograničio pristup pobačajima. Sada uz šestog konzervativca na sudu, konzervativni aktivisti vide priliku za velike pobjede. Biden je najavio da će, ako pobijedi, osnovati dvostranačko povjerenstvo koje će u roku od 6 mjeseci donijeti preporuke o reformi Vrhovnog suda.

- Ne znam što Biden želi postići osnivanjem takva povjerenstva, no sud će očito biti ispolitiziran ovako ili onako. Mislim da će se vršiti veliki pritisak na Bidena u smislu povećanja broja sudaca i ako demokrati zadrže većinu u Zastupničkom domu, a onda još osvoje većinu u Senatu i mjesto u Bijeloj kući, to bi se moglo vrlo lako i ostvariti, poručuje Donald Haider-Markel.

O konačnom ishodu izbora mogli bi odlučivati dopisni glasovi, a tu je opet u fokusu Vrhovni sud od kojeg su stranke tražile produljenje roka za primanje glasačkih listića i nakon dana izbora. Produljili su ga za Pensilvaniju i Sjevernu Karolinu, ali ne i za Wisconsin (u sve tri države 2016. pobijedio je Trump). Najnovija sutkinja Vrhovnog suda nije sudjelovala u odlučivanju, smatrajući da nije imala dovoljno vremena za pripremu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!