17:32 / 10.09.2020.

Autor: Danko Družijanić/IMS/HRT/Hina

Trump priznao da je lagao o koronavirusu

Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Foto: - / REUTERS

I sad je hoću umanjiti, ne želim dizati paniku, rekao je Trump u telefonskom razgovoru s Bobom Woodwardom.
Glasoviti televizijski magazin CBS-a donosi novi skandal Donalda Trumpa. Od prosinca do srpnja dao je 18 intervjua američkoj novinarskoj legendi Bobu Woodwardu. Tonski su snimani. U veljači mu je Trump govorio o koronavirusu.

- Prenosi se zrakom, Bobe. To je uvijek gore nego ako je samo dodirom. Znaš i sam, nekada i ne moraš nešto dodirnuti, je li tako? Ali, zrakom, dakle samo udahneš zrak i tako se prenosi. Dakle, ovo je vrlo zeznuto, vrlo osjetljivo. Također, ovo je puno smrtonosnije nego uobičajena gripa. Ovo je smrtonosna stvar, kazao je Donald Trump Woodwardu 7. veljače.

Obična gripa, a ne opasan virus

No samo tri tjedna poslije, 28 veljače, na konferenciji za medije - Trump je javno rekao nešto posve suprotno: "To je nešto kao obična gripa, za koju imamo cjepivo. A mi ćemo zapravo vrlo brzo imati cjepivo i za ovu gripu".Autor knjige naslovljene: "Bijes", čovjek koji je telefonski razgovarao s Trumpom tog sedmog veljače, Bob Woodward kazao je za emisiju "60 Minutes" CBS-a kako za ovakvo ponašanje Trump nema opravdanja.

- Ovo je tragedija. Predsjednik SAD-a ima obavezu upozoriti. Javnost će to razumijeti. Ali ako ste krenuli putem na kojem ne doznajete pravu istinu, onda je to put obmane i zataškavanja, izjavio je Bob Woodward.

Trump namjerno dezinformirao javnost

- Ako tako nešto kažete da biste smanjili paniku, onda, da - vjerojatno jesam. Zapravo, ja sam vodeći navijač ove zemlje. Volim ovu zemlju. I ne želim da ljudi budu prestrašeni. Ne želim stvarati paniku, i sigurno neću odvesti ovu zemlju ili cijeli svijet u neku mahnitost. Želimo pokazati samopouzdanje i snagu, reakcija je Donalda Trumpa nakon objave.

Trump otkrio da SAD ima "fenomenalno tajno oružje"

Nije to jedina zanimljivost u knjizi koja izlazi za 5 dana. Trump je Woodwardu kazao kako postoji tajno oružje, nejasno je je li nuklearno ili ne - koje je SAD razvio. Za to oružje, kazao je Trump: "Ne znaju ni Putin ni Xi i nešto je nevjerojatno". Woodward je uspio dobiti neovisnu potvrdu o postojanju novog oružja, uz čuđenje upućenih da je Trump to otkrio novinaru.

Zbog svog upravljanja pandemijom koja je u SAD-u pokosila više od 189.000 ljudi, Trump se našao na meti oštrih kritika svojih protivnika, ali i znanstvenika i nekih republikanskih zastupnika. U nizu anketa velika većina Amerikanaca oštro je osudila njegove postupke na tom polju.
Foto: REUTERS/Jeenah Moon

Foto: REUTERS/Jeenah Moon

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!