13:11 / 14.04.2020.

Autor: B.A./Hina

Trump propagandom i samohvalom šokirao novinare

Foto: REUTERS/Leah Millis

Foto: REUTERS/Leah Millis

Foto: - / REUTERS

Trump je ponavljao da je njegova administracija sjajno reagirala
Američki predsjednik Donald Trump šokirao je novinare u Bijeloj kući nakon što je u ponedjeljak tijekom svoga dnevnog brifinga o koronavirusu emitirao video pun samohvale koji je izgledao kao oglas za njegovu predsjedničku kampanju.

Unatoč tome što je u Americi od koronavirusa umrlo više od 23 tisuće ljudi, Trump je ponavljao da je njegova administracija sjajno reagirala, a u jednom trenutku je čak ustvrdio da su njegovi postupci spasili "desetine tisuća, ako ne i stotine tisuća života."

Na iznenađenje novinara koji su se okupili na brifingu o pandemiji, Trump je pustio samodopadan video kojim je usput napao i medije.

Nekoliko medijskih kuća koje sve veće događaje prenose uživo taj su video brzo izrezale.

Kad je upitan zašto je pustio video, Trump je odrezao: "Zato što nam serviraju lažne vijesti."

Trump se s novinarima sukobljava godinama, ali ovo je, javljaju agencije, nova faza sukoba s medijskim korporacijama.

Predsjednik je svađajući se s novinarima i uz povremene ispade bijesa na njihova pitanja uporno ponavljao da je ispravno postupio zato što je krajem siječnja zabranio letove iz Kine.

- Ovo smo zaista učinili dobro, rekao je Trump.

- Problem je što mediji ne izvještavaju onako kako bi trebalo.

Trump je također izazvao mnoge upitnike kad je počeo govoriti o želji da ponovno pokrene zaustavljenu američku ekonomiju, rekavši da on "ima vrhovni autoritet u odlučivanju kad će savezne države narediti ponovno otvaranje poduzeća", a ne one.

Trumpov video prikazivao je isječke koji su podcrtavali njegove odlučne poteze u borbi s koronavirusom te guvernere New Yorka i Kalifornije, Andrewa Cuoma i Gavina Newsoma, kako hvale njegove mjere.

No nije prikazno kako je Trump tijekom siječnja i veljače minimalizirao prijetnju virusom.

Pandemija je spriječila Trumpa i njegovog najizglednijeg demokratskog suparnika, bivšeg potpredsjednika Joea Bidena, da održavaju tradicionalne predizborne skupove.

I dok je Biden kao i većina Amerikanaca kod kuće i emitira poruke iz svoga podrumskog studija, Trump s velikim užitkom koristi svoju predsjedničku govornicu na svakodnevnim brifinzima u Bijeloj kući, iskorištavajući krizu da pažnju golemog broja Amerikanaca privuče na sebe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!