17:09 / 16.05.2020.

Autor: V.K./Hina

Trump razmatra ponovnu uplatu određenih sredstava WHO-u

Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Foto: - / REUTERS

Američki predsjednik je izjavio da njegova administracija razmatra više prijedloga o ponovnom financiranju Svjetske zdravstvene organizacije.
Američki predsjednik je izjavio da njegova administracija razmatra više prijedloga o ponovnom financiranju Svjetske zdravstvene organizacije, uključujući i onaj po kojem bi SAD uplaćivao oko 10 posto od ranije uplaćivane svote.

U objavi na Twitteru Donald Trump je istaknuo da konačna odluka o tome potezu još nije donesena te da je američko financiranje te globalne zdravstvene agencije i dalje obustavljeno.

Trump je 14. travnja obustavio američko financiranje WHO-a, optuživši tu agenciju UN-a za promicanje kineskih "dezinformacija" o izbijanju koronavirusa te je kazao da će njegova administracija pokrenuti reviziju njezina rada.

Također je kazao da će ispitati ulogu WHO-a kada je posrijedi pogrešno upravljanje i prikrivanje širenja koronavirusa.

Dužnosnici WHO-a demantirali su te tvrdnje, a Kina je višekratno istaknula da je njezino djelovanje otvoreno i transparentno.

Fox News je objavio da je Trump spreman ponovno dijelom financirati WHO te da bi iznos odgovarao procijenjenome kineskom doprinosu toj organizaciji.

Sjedinjene Države bile su najveći donator WHO-a. Ako bi se sredstva podudarala s kineskim doprinosom, po izvješću Foxa novi bi američki financijski doprinos iznosio otprilike jednu desetinu ranije izdvajanih američkih financijskih sredstava, a radilo se o oko 400 milijuna dolara godišnje.

Reagirajući na kritike o nastavku financiranja WHO-a, Trump je rekao kako je ovo samo jedan od brojnih koncepata koji razmatraju i u skladu s kojim bi platili 10 posto od onoga što su izdvajali dugi niz godina, a to je u skladu s puno nižim kineskim izdvajanjima.

- Još nismo donijeli konačnu odluku. Zasad su sva sredstva i dalje zamrznuta, rekao je Trump.

Trump smatra da bi cjepivo protiv novog koronavirusa moglo biti gotovo do kraja 2020.

Jedno je od glavnih pitanja hoće li i kada biti spremno cjepivo protiv novog koronavirusa. Američki predsjednik Trump smatra da bi moglo biti gotovo do kraja 2020-e. Međutim, Europska agencija za lijekove procjenjuje da će se odobriti za najmanje godinu dana. Na cjepivu se radi diljem svijeta

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!