07:56 / 11.04.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Trump na Floridi okupio republikanske donatore

Trump će pomoći republikancima da osvoje Kongres

Trump će pomoći republikancima da osvoje Kongres

Foto: Octavio Jones / REUTERS

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump u subotu je republikanskim donatorima poručio da namjerava ostati najutjecajniji član stranke rekavši da će im pomoći osvojiti mjesta u Kongresu na izborima 2022., no nije naznačio hoće li se kandidirati za još jedan predsjednički mandat 2024.

Trump je bio domaćin večere u njegovom klubu Mar-a-Lago za donatore Republikanskog nacionalnog odbora koji ovoga vikenda u Palm Beachu na Floridi razmatraju budući smjer stranke.

- Večeras smo se okupili kako bismo razgovarali o budućnosti Republikanske stranke i što moramo učiniti da naše kandidate povedemo prema pobjedi, rekao je Trump, prema pripremljenom tekstu govora koji je na uvid dobila agencija Reuters.

- Ovdje sam večeras pred vama ispunjen uvjerenjem da ćemo 2022. vratiti Zastupnički dom i da ćemo vratiti Senat. A onda će 2024. Republikanska stranka osvojiti Bijelu kuću, rekao je.

Trump je od svog kaotičnog odlaska iz Bijele kuće dva i pol mjeseca proveo razmatrajući zahtjeve kandidata na izborima 2022. za njegovim pokroviteljstvom, a podržao bi ih na temelju toga podržavaju li njega i njegov program.

Rekao je da bilo kakvi razgovori o njegovim planovima, odnosno hoće li se kandidirati za još jedan mandat, trebaju pričekati do poslije izbora u studenom 2022.

Iako je demokratski predsjednik Joe Biden Trumpa pobijedio s razlikom od sedam milijuna glasova, republikanci su ipak uspjeli pridobiti dio tradicionalnih glasača demokrata, poput Hispanoamerikanaca i Afroamerikanaca.

Trump, koji je svoj govor začinio napadima na Bidena, rekao je da je ključ za pobjede 2022. graditi na tim postignućima, naglasivši da će "republikanska stranka biti uspješna i rasti u budućnosti ako prihvati svoju sudbinu zagovornika Amerikanaca iz radničke klase".

Trumpova aktivna uloga u politici Republikanske stranke unatoč porazu na izborima 2020. nije uobičajena jer su dosadašnji bivši predsjednici nakon odlaska iz Bijele kuće bili skloniji povući se iz središta pozornosti.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!