13:10 / 21.11.2018.

Autor: B.S./M.M./HRT/Hina

Trump: SAD će ostati uz Saudijsku Arabiju unatoč ubojstvu Khashoggija

-

-

Foto: - / -

Turska je optužila SAD da je u slučaju ubojstva Jamala Khashoggija zažmirio na jedno oko. Turski ministar vanjskih poslova rekao je da će možda zatražiti službenu istragu UN-a.
Donald Trump čvrsto stoji uz Saudijsku Arabiju bez obzira na moguće veze princa Mohameda Bin Salmana s okrutnim ubojstvom novinara Jamal Khashoggia. Kazna Washingtona za saudijski režim po svemu sudeći će izostati.

U priopćenju Bijele kuće s brojnim uskličnicima i naslovom "Amerika prva" američki predsjednik poručuje kako su ekonomske veze SAD-a i Saudijske Arabije prevažne- arapska kraljevina investirat će 450 milijardi dolara u SAD, te kako je Saudijska Arabija američki saveznik broj jedan u sporu s Iranom. Otkaže li Amerika gospodarske ugovore sa Saudijskom Arabijom, samo će otvorit će prostor Kini i Rusiji, poručuje Trump.

U priopćenju se navodi kako je ubijeni novinar "Washington Posta" za Saudijsku Arabiju bio državni neprijatelj i pripadnik Muslimanskog bratstva, no kako to nisu argumenti koji su utjecali na Trumpovu odluku. Istodobno, zločin protiv Khashoggia nazvan je užasnim.

"Kralj Salman i princ Mohamed odlučno niječu umiješanost u planiranje i egzekuciju ubojstva gospodina Khashoggia. Naše obavještajne agencije i dalje procjenjuju prikupljene informacije, ali moguće je da je princ imao saznanja o ovom tragičnom događaju - možda da, možda ne.... Sve činjenice možda nikada nećemo saznati...", stoji u priopćenju iz Bijele kuće koje je izazvalo brojne reakcije.

Bivši direktor CIA-e John Brennan pozvao je Kongres da zatraži izvješće CIA o slučaju Khashoggi i javno ga objavi.

Turska optužuje SAD da je zažmirio na jedno oko

Turska je optužila SAD da je u slučaju ubojstva Jamala Khashoggija zažmirila na jedno oko.

Numan Kurtulmus, zamjenik stranke Pravde i razvoja predsjednika Tayyipa Erdogana, je kazao da je "jučerašnja Trumpova izjava smiješna".
"Za obavještajnu agenciju poput CIA-e, koja zna i boju dlake mačke koja se šeće u vrtu saudijskog konzulata, nije moguće da ne zna tko je izdao naredbu za ubojstvo", kazao je Kurtulmus.

Od Khashoggijevog ubojstva prošli mjesec u Istanbulu, Ankara opetovano tvrdi da je naredba došla iz "najviših krugova" saudijske vlade, no ne optužuje direktno princa Muhameda.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je kazao Washingtonu da Ankara nije zadovoljna razinom suradnje sa saudijskim vlastima o tom slučaju te da će možda zatražiti službenu istragu UN-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!