20:31 / 10.10.2020.

Autor: Dragan Nikolić/V.K./Dnevnik/HRT/Hina

Trump se obratio javnosti: Odlično sam, uskoro cjepivo "za kineski virus"

Foto: REUTERS/Tom Brenner

Foto: REUTERS/Tom Brenner

Foto: - / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump će se po prvi puta, nakon što mu je potvrđen koronavirus, uživo obratiti svojim pristašama.
Američki predsjednik Donald Trump održao je u ispred Bijele kuće subotu prvi javni skup, od kada mu je bila potvrđena zaraza covidom-19, poručivši pritom da se "osjeća odlično".

Nekoliko stotina ljudi okupilo se na "mirnom prosvjedu za zakon i red", a očekuje se da će Donald Trump nastaviti u potpunosti aktivnosti u sklopu kampanje idućeg tjedna.

Trump je s balkona Bijele Kuće okupljenima poručio da se "osjeća odlično" te da će cjepivo za, kako ga je nazvao, "kineski virus" biti spremno "vrlo, vrlo brzo".

Američka znanost i medicina će "izbrisati kineski virus", rekao je američki predsjednik.

Događaj službenog naziva "mirni prosvjed za zakon i red", dijelom je organizirala fondacija "Blexit", koja nastoji pridobiti glasove crnaca i latinoamerikanaca, skupina tradicionalno naklonjenih demokratima, za republikance i Donalda Trumpa.

Bijela kuća je prije skupa objavila da će svi sudionici morati masku, bit će im izmjerena temperatura te da će im biti rečeno da poštuju socijalnu distancu. 

Trump je u svom govoru oštro kritizirao oštro Bidena i ustvrdio da je demokratski program još "dalje od socijalizma - komunistički".

Ponovio je da je učinio za afroameričku zajednicu više od bilo kojeg predsjednika nakon Abrahama Lincolna.

Kazao je kako planira imati u ponedjeljak "veliki skup" na Floridi, jednoj od ključnih saveznih država na predsjedničkim izborima.

Iako je za subotnje događanje navedeno da se održava u okviru redovnih Trumpovih predsjedničkih dužnosti funkcioniralo je kao predizborni.

Trumpov prvi službeni predizborni skup bi trebao biti onaj na Floridi.

Ankete pokazuju da na nacionalnoj razini Trump za Bidenom zaostaje dvoznamenkastim postotkom i da samo 35 posto Amerikanca podržava Trumpov odgovor na pandemiju koronavirusasamo, ali i da se razlika između dva kandidata smanjuje u ključnim državama.

Američki predsjednik ne postaje kandidat s najviše glasova, već s najvećim brojem elektora, zbog čega se izbori odlučuju u državama, u kojima nije "unaprijed" jasno da će pobijediti republikanski, odnosno demokratski kandidat.

Jedna od tih država je i Florida.

Liječnik Bijele kuće u četvrtak je odobrio predsjedniku izlazak iz izolacije za vikend, deset dana nakon što mu je dijagnosticiran covid-19.

Bijela kuća nije objavila rezultat posljednjeg Trumpovog testa na covid-19 i odbija reći kada je posljednji put bio negativan na testiranju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!