Trump se opet žestoko obrušio na Kinu

09:26 / 19.04.2020.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik 2/IMS/HRT/Hina

Foto: REUTERS/Al Drago

Foto: REUTERS/Al Drago

Foto: - / REUTERS

Mogla je pandemija biti zaustavljena u Kini prije nego što je počela, a nije, i sada cijeli svijet pati zbog nje, rekao je Trump.
Američki predsjednik Donald Trump u subotu je upozorio Kinu da bi mogla snositi posljedice jer je možda "svjesno odgovorna" za pandemiju koronavirusa.

- Sve o koronavirusu

- Mogla je pandemija biti zaustavljena u Kini prije nego što je počela, a nije, i sada cijeli svijet pati zbog nje, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

- Ako je to bila pogreška - pogreška je pogreška. Ali ako su svjesno odgovorni, smatram da onda svakako treba biti posljedica, dodao je Trump.

Američki predsjednik nije pojasnio koje će korake SAD poduzeti. Rekao je da su Kinezi bili "zbunjeni" te da je pitanje je li koronavirus "pogreška koja je izmakla kontroli ili je to učinjeno namjerno". Dodao je da postoji značajna razlika između ta dva scenarija.

Predsjednik Trump i drugi visoki američki dužnosnici optužili su Kinu zbog netransparentnosti u pogledu izbijanja epidemije krajem prošle godine u Wuhanu, a ovoga je tjedna Trump obustavio američke uplate Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), optuživši ju da je "sinocentrična".

Prošloga mjeseca Tajvan je objavio da su upozorili WHO još krajem prosinca da postoje dokazi o prijenosu koronavirusa s čovjeka na čovjeka, a WHO je sredinom siječnja objavio na Twitteru da istraga kineskih vlasti pokazuje da ne postoje dokazi o prijenosu koronavirusa s čovjeka na čovjeka.

Također, mnogi su izrazili sumnju u službene kineske brojke, a kineske vlasti u Wuhanu u petak su objavile da je broj umrlih u Wuhanu za 50 posto veći, dok Kina asimptomatske osobe, koje potvrđeno imaju koronavirus, ne ubraja u službeni broj oboljelih.

Prvotno je Trump hvalio kineski odgovor na epidemiju koronavirusa, da bi ga nakon nekog vremena prozvao "kineskim virusom", dok je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova objavio da su američki vojnici proširili koronavirus u Kinu.

Kina treba razjasniti što se uistinu dogodilo

Trumpovi kritičari u SAD-u priznaju da je Kina loše postupala prilikom izbijanja epidemije te da treba razjasniti što se uistinu dogodilo, ali kažu da Trump koristi pogreške Pekinga kako bi skrenuo pažnju, budući da je sam loše odgovorio na krizu. Tvrde i da želi iskoristiti protukinesko raspoloženje kod nekih glasača kako bi pobijedio na predsjedničkim izborima 2020. Prije samo nešto više od mjesec dana, početkom ožujka, Trump je usporedio Covid-19 sa sezonskom gripom.

Usprkos žestokoj retorici s obje strane, SAD uvelike ovisi o Kini za uvoz zaštitne opreme protiv koronavirusa, a Trump također želi održati teško ugovoreni trgovinski sporazum.

S više od 735.000 zaraženih Covidom-19 i gotovo 39.000 preminulih - SAD ima daleko najviše potvrđenih slučajeva zaraze kao i smrtnih slučajeva.

U svijetu je ukupno zaraženih od Covida-19 više od 2,3 milijuna, a preminulo je više od 160 000 ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!