11:33 / 23.07.2020.

Autor: V.K./Hina

Trump se slaže da mu se sin i unuci vrate u školu

Foto: REUTERS/Leah Millis

Foto: REUTERS/Leah Millis

Foto: - / REUTERS

Donald Trump rekao je da se slaže s time da se njegov sin Barron i unuci vrate u školu uz tvrdnju da bi škole trebale biti otvorene unatoč zabrinutosti mnogih da bi to moglo uzrokovati širenje zaraze koronavirusom.
Američki predsjednik Donald Trump rekao je da se slaže s time da se njegov sin Barron i unuci vrate u školu uz tvrdnju da bi škole trebale biti otvorene unatoč zabrinutosti mnogih da bi to moglo uzrokovati širenje zaraze koronavirusom.

Trumpov pritisak na ponovno otvaranje škola ne jenja čak ni u uvjetima oštrog porasta broja umrlih širom zemlje, uključujući i države ključne za njegov reizbor u studenome poput Floride i Teksasa.

Republikanski predsjednik zaprijetio je ukinućem financiranja federalnim sredstvima ne budu li škole ponovno otvorene.

Rekao je da se slaže s time da se djeca u njegovoj obitelji vraćaju u školske zgrade.

- Slažem se s time, rekao je.


Trump je kazao da djeca imaju snažne imunološke sustave i sugerirao da vjerojatno ne donose bolest kući roditeljima i starijim rođacima, što je bilo predmetom proučavanja.

- Ne uhvate ga (virus) lako, ne donose ga kući lako, rekao je.

U svojoj tek drugoj konferenciji za novinare posvećenoj koronavirusu u dužem razdoblju, Trump je mlade pozvao da izbjegavaju prenatrpane barove te dodao da brifing drži bez liječnika za borbu protiv koronavirusa iz Bijele kuće jer se s njima već sam posavjetovao.

Kritizirao je prosvjede širom zemlje kao razlog porasta broja zaraženih.

On sam bio je metom kritika zbog odgovora na prosvjede nakon smrti Georgea Floyda, nenaoružana crnca u Minneapolisu ugušenog prilikom policijskog privođenja.

Trump je ponovno potaknuo ljude da nose zaštitne maske. Rekao je, neka guverneri odluče koliko će poticati nošenje maski u svojim državama. On sam međutim samo je jednom nosio masku u javnosti. Ovaj tjedan počeo je poticati njihovu upotrebu u većoj mjeri.

Također Amerikancima savjetuje dobru higijenu.

- Nailazim na sve više ljudi koji kažu, "Perite ruke". "Pa, perite svoje ruke", poručio je Trump.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!