10:37 / 09.05.2020.

Autor: I.D./HINA

Trump slavi pravnu pobjedu svog bivšeg suradnika Flynna

Foto: REUTERS/Carlos Barria

Foto: REUTERS/Carlos Barria

Foto: - / REUTERS

Američki pravni krugovi osudili su spornu izjavu glavnoga državnog odvjetnika Williama Barra koji je rekao da je američka savezna policija (FBI) zlorabila svoje ovlasti i da nikada nije bilo temelja za progon Flynna.
Predsjednik Donald Trump u petak je uživao u slatkoj pobjedi, budući da je ministarstvo pravosuđa u istrazi o ruskom upletanju u američke izbore - oslobodilo krivnje njegova bivšeg savjetnika, a što je Trump od samog početka nazivao "lovom na vještice".

S druge strane, američki pravni krugovi osudili su spornu izjavu glavnoga državnog odvjetnika Williama Barra koji je rekao da je američka savezna policija (FBI) zlorabila svoje ovlasti i da nikada nije bilo temelja za progon Flynna, bivšeg Trumpova savjetnika za nacionalnu sigurnost koji je bio u središtu istrage o ruskom upletanju u predsjedničke izbore 2016., u korist Trumpa.

No ta Barrova izjava omogućila je Trumpu da uživa u nadmoćnoj pobjedi nakon tri godine duge kampanje - u kojoj je tvrdio naciji da je cijela istraga bila politička inkvizicija, osmišljena s ciljem da se njegovu predsjedničkom mandatu oduzme legitimitet.

- Većina ljudi znala je to od početka i znali su da je to potpuna izmišljotina. To je bila iskonstruirana priča, sramota za našu naciju, rekao je Trump za kanal Fox News i dodao:

- Pokušali su smijeniti predsjednika Sjedinjenih Država, u mandatu, legalno izabranog predsjednika Sjedinjenih Država i prije nego što sam pobijedio.

Paljba protiv Bidena

Šest mjeseci prije predsjedničkih izbora na kojima će se natjecati za drugi mandat, državni odvjetnik Barr pružio je Trumpu snažno oružje za borbu protiv demokratskog protukandidata Joea Bidena, koji je bio američki potpredsjednik u vladi Baracka Obame. FBI je počeo istragu u srpnju 2016.

- To su prljavi političari i prljavi policajci i neki užasni ljudi. I nadam se da će platiti veliku cijenu u ne tako dalekoj budućnosti, rekao je Trump o osobama koje su istraživale rusko upletanje.

- Ako itko misli da Obama i Uspavani Joe nisu znali što se događa, u krivu su i trebali bi se preispitati. Vjerujem da su on i Biden bili prilično umiješani u sve to, kazao je.

Tajni ruski razgovori

Zatvaranjem slučaja Flynn, Barr je zabio nož u srce istrage koju je vodio posebni istražitelj Robert Mueller o navodnom dosluhu predsjedničke kampanje Donalda Trumpa s Rusijom. Kada je završio istragu, Mueller je iznio pojedinosti o brojnim kontaktima između Trumpove kampanje i Rusije koji nisu takve prirode da bi se smatrali zločinom.

Muellerova istraga, koja je dovela do osude ili optužbe pet Trumpovih suradnika, bacila je sjenu na Trumpovu izbornu pobjedu 2016. i dvije godine dominirala scenom unutarnje politike u SAD-u. Mueller je nabrojao barem desetak poteza kojima je Trump navodno opstruirao istragu, no u konačnici Mueller nije Trumpa niti oslobodio krivnje niti zaključio da je kazneno djelo počinjeno.

William Barr, imenovan je na dužnost 2018. Nakon što je Bijeloj kući podnio pravne dokaze protiv Muellerove istrage, izjavio je da Mueller nije pronašao nikakvu krivnju. No Flynn je već bio priznao krivnju po jednoj točki optužnice 2017. kada je u zamjenu za izbjegavanje zatvorske kazne priznao da je lagao FBI-ju o komunikaciji s ruskim veleposlanikom u SAD-u Sergejem Kisjakom u tjednima prije nego je Trump preuzeo dužnost i čekao je presudu.

Sud je saslušao dovoljno dokaza o tajnim razgovorima Flynna s ruskim izaslanikom u Washingtonu u prosincu 2016., kada su razgovarali o tome kako potkopati politiku tadašnjeg predsjednika Obame protiv Moskve. I zatim, u neviđenu obratu, u četvrtak ministarstvo pravosuđa obavijesti okružni sud u Washingtonu da je Flynnovo priznanje krivnje bespredmetno, jer istraga nije bila opravdana.

- Mislimo da je naša dužnost da odbacimo taj slučaj, rekao je Barr za CBS News, dodavši: "Ne može se utvrditi da je bilo zločina. Nemaju osnove za protuobavještajnu istragu protiv Flynna."

Potpuno korumpiran

Unatoč dokazima koje su prikupili obavještajna služba i Mueller, Trump nije nikada prihvatio da se Rusija umiješala kako bi mu pomogla da 2016. bude izabran, niti da je bilo temelja za istragu protiv njega ili njegovih suradnika.

- Pogledajte Muellera, to vam je potpuno korumpirano, rekao je Trump o glavnom istražitelju koji je nekada bio direktor FBI-ja.

U petak je Trump proglasio pobjedu kao i ranije ove godine kada ga je Senat oslobodio optužaba u drugom predmetu gdje se istraživao njegov navodni pritisak na Ukrajinu, a koji su pokrenuli demokratski zastupnici kako bi ga smijenili s dužnosti (postupak opoziva). Barr je s druge strane obasut kritikama.

U zajedničkom komentaru na mrežnoj stanici pravnih stručnjaka stoji da je oslobađanje Flynna "zapanjujuće", "bizarno", "nepošteno" i da je ovo drugi put u dva mjeseca da Barr oslobađa jednu od osoba obuhvaćenu Muellerovom istragom.

Bivši zamjenik direktora FBI-ja Andrew McCabe, koji je nadzirao istragu o ruskom upletanju rekao je da Barrov potez "nema ništa s činjenicama ili zakonom i da je to čista politika osmišljena da ugodi predsjedniku".

Odbor za pravosuđe u Zastupničkom domu gdje većinu imaju demokrati pozvao je da se istraži Barrovo "politiziranje" pravosuđa. Amerikanci "zaslužuju ministarstvo (pravosuđa) koje svoj rad temelji na činjenicama i pravu, a ne na političkim interesima predsjednika".

No John Yoo, konzervativni profesor prava sa sveučilišta Berkeley ocijenio je da je odbacivanje optužbi protiv Flynna potrebno da se očiste i FBI i ministarstvo pravosuđa.

- To je velik korak u uspostavi kontrole nad agencijom zaduženom da provedbu prava i vjerujem da ima pravo odabrati i postaviti osobe koje su prihvatljivi lideri za našu naciju, rekao je Yoo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!