Trump smatra da je Wagnerova pobuna donekle oslabila Putina

30.06.2023.

07:17

Autor: T.D./HRT/Hina

Donald Trump

Donald Trump

Foto: Russell Cheyne / REUTERS/

Bivši američki predsjednik Donald Trump, dugogodišnji obožavatelj Vladimira Putina, izjavio je u četvrtak da je ruski predsjednik "donekle oslabljen" prekinutom pobunom i da je sada vrijeme da SAD pokuša posredovati u postizanju mirovnog sporazuma između Rusije i Ukrajine.


- Želim da ljudi prestanu umirati zbog ovog smiješnog rata, rekao je Trump u telefonskom intervjuu Reutersu.

Govoreći ekstenzivno o vanjskoj politici, favorit u anketama za predsjedničku nominaciju republikanaca za 2024., također je rekao da Kini treba dati rok od 48 sati da izvuče, kako izvori upoznati s tim pitanjem kažu, kineske špijunske sposobnosti na Kubi, koja je udaljena 145 kilometara od obale SAD-a.

Što se tiče Ukrajine, Trump nije isključio mogućnost da će vlada u Kijevu morati prepustiti nešto teritorija Rusiji kako bi zaustavila rat koji je započeo invazijom ruskih snaga na Ukrajinu prije 16 mjeseci. Rekao je da bi sve bilo predmet pregovora da je on predsjednik, ali da su Ukrajinci koji su vodili snažnu borbu za obranu svoje zemlje zaslužili mnogo kredita.

- Mislim da bi oni imali pravo zadržati velik dio onoga što su zaslužili i mislim da bi i Rusija pristala na to. Potreban vam je pravi posrednik, odnosno pregovarač, a mi ga trenutno nemamo, ustvrdio je.

Američki predsjednik Joe Biden i NATO saveznici žele da Rusija napusti teritorij koji je zauzela u istočnoj Ukrajini. Ukrajina je pokrenula protuofenzivu koja bilježi male uspjehe u protjerivanju ruskih snaga.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prošle je godine predložio mirovni plan u 10 točaka, koji poziva Rusiju da povuče sve svoje trupe.

- Mislim da je najveća stvar koju bi SAD sada trebao napraviti mir okupiti Rusiju i Ukrajinu i sklopiti mir. Vi to možete učiniti. Ovo je vrijeme da se to učini, da se dvije strane spoje kako bi prisilile mir, naveo je Trump.

Rekao je i da je Putinu naštetila pobuna Wagnera, ruske plaćeničke vojske, i njezinog vođe Jevgenija Prigožina, koja se zbila prošlog vikenda.

- Moglo bi se reći da je Putin još uvijek tu, još je jak, ali svakako je, rekao bih, donekle oslabljen, barem u glavama mnogih ljudi, rekao je. Međutim, kada Putin više ne bi bio na vlasti, ne znate koja je alternativa. Moglo bi biti bolje, ali moglo bi biti i daleko gore, kazao je Trump.

Što se tiče optužbi za ratne zločine koje je protiv Putina podignuo Međunarodni kazneni sud prošlog ožujka, Trump je rekao da bi se o Putinovoj sudbini trebalo raspravljati kada rat završi jer upravo sada, ako pokrenete tu temu, nikada nećete sklopiti mir, nikada nećete postići dogovor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!