19:58 / 04.04.2018.

Autor: HRT

Trump: Trgovinski rat s Kinom odavno je izgubljen

-

-

Foto: - / -

Između SAD-a i Kine počeo je trgovinski rat. Kao odgovor na američke carine na aluminij i čelik - Kina je objavila popis američke robe na koju će naplaćivati carine.
Trgovinski rat s Kinom odavno je izgubljen, izjavio je američki predsjednik Donald Trump kritizirajući nestručnost svojih prethodnika pošto je Peking uzvratio Washingtonu uvođenjem carina na američke proizvode, no ministar za trgovinu Wilbur Ross očekuje da će dvije zemlje ispregovarati sporazum

Trump je ponovo podsjetio na golemi trgovinski deficit s Kinom rekavši da iznosi 500 milijarda dolara, premda je u 2017. zapravo bio 375,2 milijarde.

Nekoliko sati pošto je Trumpova administracija jučer objavila privremeni popis proizvoda koji će se cariniti po novoj stopi, Peking je uzvratio svojim popisom proizvoda u istom godišnjem iznosu: 50 milijarda dolara. Kina je izvukla teško topništvo kojim ovaj put gađa strateške proizvode, među kojima su soja, automobili i dijelovi zrakoplova koji čine velik dio njezina uvoza.

Američki ministar za trgovinu Wilbur Ross očekuje da će trgovinske akcije koje su zadnjih dana razmjenjivale Sjedinjene Države i Kina vrlo vjerojatno voditi do postizanja sporazuma, ali to ne očekuje prije kraja svibnja, a moguće je i poslije.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!