Trump tvrdi da je pandemija mogla biti spriječena još u Kini

22:20 / 01.05.2020.

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Američki obavještajci smatraju kako virus koji je izazvao pandemiju nije umjetno stvoren.
Samo u Sjedinjenim Američkim Državama zabilježeno je više od milijun i sto tisuća slučajeva zaraze. Donald Trump sad tvrdi da je virus možda nastao u laboratoriju u Wuhanu, odakle se proširio svijetom. Time proturječi čak i vlastitoj obavještajnoj zajednici. Američki obavještajci smatraju kako virus koji je izazvao pandemiju nije umjetno stvoren. Također, i dalje nema dokaza da je mogao "pobjeći" ili biti pušten iz Instituta za virologiju, koji je u epicentru, u gradu Wuhanu. No predsjednik Trump tvrdi da se upravo iz instituta proširila zaraza, ali ne smije otkriti izvor te informacije.

- Ne mogu vam to reći. Nemam dopuštenje da vam to kažem, kaže Donald Trump, predsjednik SAD-a.

Trump tvrdi i da je pandemija mogla biti spriječena još u Kini.

- Ja samo kažem - dogodilo se jedno od ovo dvoje: ili nisu zaustavili širenje, odnosno nisu mogli zbog nekompetentnosti ili su oni pustili da se proširi, Donald Trump, predsjednik SAD-a.

Ne isključuje mogućnost ni da je kinesko zataškavanje dio strategije njegova uklanjanja s vlasti, na skorim izborima.

- Samo ću reći kako bi Kina rado ovdje vidjela pospanog Joea Bidena. Onda bi preveslali ovu zemlju kao nikada prije, objašnjava Trump. A Joe Biden, Trumpov demokratski protukandidat, prvi je put izravno odbacio optužbe za spolno uznemiravanje koje je protiv njega iznijela Tara Read. Ona je prije 27 godina kratko radila u njegovu senatorskom uredu. - Neću preispitivati njezine motive, neću ulaziti u to. Ne znam zašto to govori. Ne znam zašto je to izašlo baš sad, nakon 27 godina. Ne razumijem to, ali neću dovoditi u pitanje njezine motive i neću je napadati. Ima pravo govoriti što god želi, a ja mogu reći - provjerite činjenice, kaže Biden.

A diljem SAD-a različite scene suočavanja s pandemijom. U Kaliforniji su zatvorene plaže, jer mnogi nisu poštovali preporuke o distanciranju i ostajanju kod kuće. Jučer je u Kaliforniji od posljedica bolesti COVID-19 umrlo 95 osoba.

U glavnom gradu Michigana, Lansingu, nevjerojatni prizori. Protivnici oštrih mjera upali su u zgradu tamošnjeg parlamenta, neki su bili u punoj ratnoj opremi, s dugim cijevima i pancirnim prslucima. Neki i s Trumpovim znakovljem. Policija ih nije razoružala, samo im je blokirala prolaz do dvorane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!