07:37 / 26.01.2018.

Autor: HRT

Trump u Davosu: Amerika će mi uvijek biti na prvome mjestu

Donald Trump i Alain Berset

Donald Trump i Alain Berset

Foto: - / -

Svi su čekali kako će Trump u obraćanju objasniti svoju parolu "Amerika prva".
U Davosu je završio 48. Svjetski gospodarski forum. Donald Trump održao je govor na Svjetskom ekonomskom forumu, kao prvi američki predsjednik nakon Billa Clintona koji je tijekom svojeg mandata stigao u Davos. Svi su čekali kako će Trump u obraćanju objasniti svoju parolu "Amerika prva" i hoće li dati do znanja da ga nije briga za svijet?

"Ja vjerujem u Ameriku. Kao predsjednik SAD-a, uvijek ću je staviti na prvo mjesto. Kao što bi i vođe drugih zemalja trebali staviti svoje zemlje. Ali Amerika prva ne znači Amerika sama", kazao je Trump.

U svom je govoru hvalio forum, ljude koje je ondje upoznao, ali iznad svega razultate svoje jednogodišnje vladavine. Povjerenje potrošača, poslovna i proizvođačka sigurnost najviši su u nekoliko desetljeća, tvrdi Trump i dodaje: "Od izbora otvorili smo dva cijela četiri milijuna radnih mjesta".

Navodi i kako je nezaposlenost afro i hispano-amerikanaca na povijesnom minimumu.  "Nikada nije bio bolji trenutak za zapošljavanje, za gradnju, za investiranje i rast u SAD-u. Amerika je otvorena za biznis i ponovno smo konkurentni", kazao je.

Svoju zemlju opisao je kao uvjerljivo najveću ekonomiju na svijetu, koja je provela najvažnije porezne rezove u povijesti. Za jednu novu regulativu ukinuli smo 22 postojeće. Nismo protiv slobodnog tržišta, ali ono mora biti pravedno i recipročno, poručio je Trump i na kraju dobio pljesak.

Oko 3 tisuće sudionika, državnika i članova svjetske poslovne elite sudjeluje na oko 400 panela, a glavna je tema zajednička budućnost u podijeljenom svijetu. Nakon jučerašnjeg susreta s izraelskim premijerom Netanyahuom Donald Trump se u Davosu danas susreo s prvim čovjekom konfederacije Švicarske Alainom Bersetom i predsjednikom Ruande Paulom Kagameom

Pogledajte obraćanje predsjednika SAD-a Donalda Trumpa u Davosu:U Davosu je bio i hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je sudjelovao na raspravi "Ubrzavanje dugoročnog razvoja zapadnog Balkana" na kojoj je govorio i povjernik Europske komisije za proširenje Johanes Hahn i zamjenik glavnog tajnika UN-a za političke poslove Jeffrey Feltman. Plenković se sastao s bugarskim premijerom Bojkom Borisovom, čija zemlja predsjeda Europskom unijom, te s predsjednikom Europske investicijske banke koja sudjeluje u nizu projekata u Hrvatskoj Wernerom Hoyerom.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!