11:36 / 21.01.2020.

Autor: B.A./HRT

Trump u Davosu: Amerika pobjeđuje kao nikad prije

Foto: REUTERS/Denis Balibouse

Foto: REUTERS/Denis Balibouse

Foto: - / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump danas je u govoru na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu istaknuo ekonomska postignuća u svom mandatu te dobrobit za radnike i obitelji poručivši da su "radnici na prvom mjestu".
Američki predsjednik Donald Trump danas je u govoru na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu istaknuo ekonomska postignuća u svom mandatu te dobrobit za radnike i obitelji poručivši da su "radnici na prvom mjestu". Komentirao je i ekološke teme pozivajući na optimizam i odbacivanje apokaliptičnih proročanstava.ATRAKCIJA U DAVOSU: Govor Grete Thunberg

- Ponosan sam što mogu reći da je SAD u gospodarskom boomu kakav svijet nije vidio - rekao je Trump na pozornici nakon što ga je najavio osnivač foruma Klaus Schwab.

- Amerika cvjeta, Amerika pobjeđuje kao nikad prije - dodao je. Istaknuo je da su samo u prošlom tjednu zaključili dva velika trgovinska sporazuma - s Kinom te s Meksikom i Kanadom.

- Ti sporazumi predstavljaju novi model trgovine za 21. stoljeće koji na prvo mjesto stavlja potrebe radnika i obitelji - rekao je Trump. U govoru je također rekao da je Kina imala predatorsku praksu, ali da je danas odnos SAD-a i Kine bolji nego ikad prije. Bio je kritičan prema NAFTA-i te pun hvale za novi sporazum s Meksikom i Kanadom koji ju je zamijenio.

Trump je istaknuo negativno stanje koje je zatekao kad je preuzeo mandat, rekavši da su se mnogi osjećali izdano i izgubili nadu u sustav. Više je puta naglasio da rade na dobrobit radnika, građana i obitelji.

- Radnici su na prvom mjestu - rekao je.

- U SAD-u gradimo gospodarstvo koje radi za sve, obnavljajući veze ljubavi i odanosti - poručio je Trump.

Rekao je da je stopa nezaposlenosti najniža u posljednjih 50 godina, kao i da je nezaposlenost određenih manjinskih skupina na rekordno niskim razinama.

- Siromaštvo Afroamerikanaca na najmanjoj je razini ikad zabilježenoj - poručio je Trump, dodajući i da plaće radnika rastu brže od menadžerskih.

Osvrnuo se i na ekološke teme - u kojima je često na udaru kritika - rekavši da je SAD među najboljima po čistoći vode i zraka te da su predani održavanju prirodne ljepote svijeta, zbog čega će se pridružiti inicijativi "bilijun stabala".

- Ovo nije vrijeme za pesimizam, već za optimizam. Ovo je vrijeme za ogromnu nadu i djelovanje. Moramo odbaciti vječne proroke propasti i prognoze apokalipse - rekao je Trump, što je možda kritika na račun Grete Thunberg, ekološke aktivistice koja je također jedna od govornica u Davosu.

- Žele da ne uspijemo, ali to nećemo dopustiti - dodao je.

Trump je, među ostalim, poručio da neće dopustiti radikalnim socijalistima da unište gospodarstvo i zatru slobodu.

Trump je u kratkom obraćanju novinarima prije govora rekao da mu je "okoliš vrlo važan".

- Klaus je napravio fantastičan posao, sastajemo se s najvećim tvrtkama na svijetu i liderima, a sve za dobrobit SAD-a - rekao je Trump.

Trump je kratko komentirao i suđenje o njegovu opozivu koje danas počinje u Senatu rekavši da je riječ o lovu na vještice koji traje godinama i sramoti.ANKETA UOČI DAVOSA: Kapitalizam čini više štete nego koristi
Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!