01:08 / 06.11.2020.

Autor: HRT

Trump u obraćanju iz Bijele kuće ponovio optužbe da su izbori ukradeni

Foto: Carlos Barria/REUTERS

Foto: Carlos Barria/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump posljednji put je javno viđen rano u srijedu u Bijeloj kući, gdje je održao govor i tvrdio da bi se trebali zaustaviti neki legitimni napori u prebrojavanju.
Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je na tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući optužio demokrate da mu pokušavaju ukrasti laku i uvjerljivu pobjedu, iako za to nije ponudio nikakve dokaze.

➡️ Trumpovi pristaše prosvjeduju u Arizoni, nemiri u Portlandu
➡️ Reakcije iz svijeta na američke izbore: zabrinutost, nada, ironija
➡️ Trump kaže da pobjeđuje, a Biden poziva na strpljenje

- Ako brojite samo legalne glasove, ja sam lagano pobijedio, rekao je Trump okupljenim novinarima koji nisu imali priliku postavljati pitanja.

Poručio je da je "na dobrom putu u Arizoni" i dodao:

- Naš je cilj zaštititi integritet izbora i nećemo dopustiti da korupcija ukrade tako važne izbore, rekao je, dodavši: "Nećemo dopustiti da se ušutkaju naši birači".

Ocijenio je da je brojanje dopisnih glasova, od trenutka kad je počeo gubiti vodstvo, premreženo korupcijom i prijevarama.

- Naši brojevi su čudesno i u tajnosti nestali, rekao je.

Nižući optužbu za optužbom, ustvrdio je da su neki gradovi beznadno korumpirani i da su birački odbori dobili upute da kradu glasove i "broje one ilegalne".

Okrivio je "velike medije, velik novac i veliku tehnologiju" da su se urotili s demokratima protiv njega.

Na temelju 88% prebrojanih glasačkih listića može se zaključiti da Biden u Arizoni vodi.

Posljednji put Trump je javno viđen rano u srijedu u Bijeloj kući, gdje je održao govor i tvrdio da bi se trebali zaustaviti neki legitimni napori u prebrojavanju glasova.

Trump trenutno ima 213 elektorskih glasova, a Joe Biden, koji je preuzeo vodstvo u utrci, ima 253 elektorska glasa.

Trump ističe da je "nevjerojatno kako su glasački listići toliko jednostrani".

Poznato je da demokrati više koriste glasovanje putem pošte, do sada je približno 75% glasova putem pošte bilo za Joea Bidena.

Trump je vodio kampanju koja se temeljila na tvrdnjama da je glasanje putem pošte osjetljivije na prijevaru i poticao je svoje pristaše da ne glasaju poštom.

Biden očekuje pobjedu prije vikenda, Trump osporava

Sjedinjene Države su u četvrtak iščekivale objavu imena predsjednika koji će 20. siječnja položiti prisegu, ali rezultati još nisu konačni u važnim državama koje trebaju demokratu Joeu Bidenu kako bi porazio Donalda Trumpa, koji na sudu osporava brojanje glasova.

Tijekom čitavog dana mjesni čelnici Georgije, Pennsylvanije, Arizone i Nevade objavljivali su statistike o listićima koje još treba prebrojati, mijenjajući sat i dan kada će završiti brojanje glasova poslanih poštom.

- Mislim da će dan biti veoma dobar za bivšeg potpredsjednika, rekla je direktorica izbornog stožera demokrata Jennifer O'Malley Dillon.

- Potpuno smo sigurni da će Joe Biden biti novi predsjednik SAD-a, rekla je dodavši da računa s rezultatima koji trebaju stići u četvrtak i u petak.

"Prekinite brojanje!", napisao je velikim slovima na Twitteru američki predsjednik koji je svjestan da mu izgledi slabe kako se broje dopisni listići, većinom u korist Joea Bidena.

U priopćenju, također pisanom velikim slovima, ustvrdio je da će pobijediti na izborima ako se budu brojali "zakoniti" listići, ali mu izbore kradu "nezakoniti i zakašnjeli glasački listići" koji se uzimaju u obzir.

Izborna je stvarnost da Joe Biden, koji je osam godina bio potpredsjednik Baracka Obame, treba sad osvojiti tek jednu ili dvije preostale važne države kako bi postao 46. američki predsjednik.

U četvrtak je imao 253 ili 264 elektora, ovisno o tome broji li se Arizona (11 elektora), koju su dva glasila (agencija AP i Fox News) proglasila dobivenom, ali ne i drugi mediji koji misle da je ishod još neizvjestan zbog listića koje još treba prebrojati.

U oba slučaja treba mu tek šest ili 17 elektorskih glasova da dosegne "čarobni" prag od 270 glasova koje bi mogao dobiti u Nevadi (6), Georgiji (16) ili Pennsylvaniji (20).

U noći sa srijede na četvrtak razlika se smanjila u Georgiji.

Konačan rezultat u toj tradicionalno konzervativnoj državi najavljen je za podne, ali riječ nije održana. I u Pennsylvaniji je državna tajnica u četvrtak izjavila da bi se tijekom dana mogao znati pobjednik, premda je ostalo još pola milijuna neprebrojanih listića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!