08:49 / 27.09.2018.

Autor: M.M./Hina

Trump u Vijeću sigurnosti kritizirao Iran, Rusiju i Kinu

-

-

Foto: - / -

Američki predsjednik Donald Trump kritizirao je, prema njegovu mišljenju, sve veću agresivnost Irana koji će Sjedinjene Države opet sankcionirati.
Američki predsjednik Donald Trump u Vijeću sigurnosti kritizirao je, prema njegovu mišljenju, sve veću agresivnost Irana koji će Sjedinjene Države opet sankcionirati. Također, napao je Rusiju vezano za Sjevernu Koreju te Kinu u vezi sa skorim američkim izborima.

U godinama nakon potpisivanja ugovora zaključenog 2015. o iranskom nuklearnom programu, agresija Irana samo se povećavala, istaknuo je američki predsjednik koji je istupio iz tog sporazuma.
Obećao je da će američke sankcije u cijelosti biti na snazi početkom studenog i da će ih pratiti nove kaznene mjere oštrije nego ikada, kako bi se odgovorilo na zlonamjerno ponašanje Irana.

Donald Trump i Hasan Rohani u utorak su se žestoko sukobili smjenjujući se na govornici UN-ove godišnje Opće skupštine u New Yorku.

Američki predsjednik pozvao je sve zemlje na "izolaciju korumpirane diktature" u Iranu.

Iranski je predsjednik pak optužio Trumpa da ga želi svrgnuti s pomoću drakonskih sankcija koje je usporedio s gospodarskim terorizmom dok istodobno poziva Teheran na dijalog.

Trump je u vezi sa Sirijom izravno napao Rusiju, saveznika Damaska i glavnu zapreku donošenju brojnih UN-ovih rezolucija o sedmogodišnjem sukobu u toj zemlji. Ta je zemlja postala "klaonica" zahvaljujući Iranu i Rusiji, istaknuo je.

Američki predsjednik optužio je Peking da želi spriječiti pobjedu republikanaca na idućim američkim parlamentarnim izborima.
Kina se pokušava umiješati u izbore u studenome 2018. protiv moje administracije, rekao je. Ne žele moju ili našu pobjedu jer sam prvi predsjednik koji je uputio izazov Kini vezano za trgovinu, dodao je.

Kina je odmah odbacila Trumpove optužbe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!