Trump uskoro pred velikim ispitom

16.10.2018.

20:52

Autor: HRT

default error photo
Početkom studenog u Sjedinjenim Državama održavaju se međuizbori. Bira se novi saziv Predstavničkog doma, trećina Senata, mnogi guverneri i gradonačelnici. Predizborna kampanja je u punom jeku.
Početkom studenog u Sjedinjenim Državama održavaju se međuizbori. Bira se novi saziv Predstavničkog doma, trećina Senata, mnogi guverneri i gradonačelnici. Predizborna kampanja je u punom jeku.

Pravo glasa ima 90 milijuna birača. Biraju 435 zastupnika, 33 senatora, 36 guvernera saveznih država, više od šest tisuća dužnosnika na saveznoj i lokalnoj razini. Birači pokazuju iznimno zanimanje za ove međuizbore.

Politička moć u Washingtonu u rukama je republikanaca. U Bijeloj kući Donald Trump; u Kongresu njihova dominacija: kontroliraju i Predstavnički dom i Senat.
Povijesno, stranka čiji je predsjednik u Bijeloj kući gubi pozicije na Capitol Hillu na izborima koji se održavaju na pola njegova mandata.

Uobičajeno je da predsjednikova stranka izgubi oko 30 pozicija. Nepopularan predsjednik izgubit će više. Može izgubiti 50, 60 mjesta. To se dogodilo Baracku Obami 2010.

Predsjednik Trump glavna je tema na izbornim skupovima i političkim tribinama, bez obzira na stranački predznak.

U zemlji trenutačno postoje dvije priče. Jedna je: "Donald Trump je najlošiji predsjednik kojeg smo imali, najomraženiji, dovršite niz." Druga je: "Možda nije model ponašanja, nije akademik. Ali pogledajte rezultate, pogledajte rezultate." 

Predsjednik Trump čini sve kako bi motivirao republikanske birače da u studenom izađu na izbore. Posljednjih je tjedana održao više od 30 skupova "Učinimo Ameriku ponovno snažnom" u 17 saveznih država u kojima se vode ključne utrke za republikance.

Ako su međuizbori svojevrstan referendum o predsjedniku, Trump može računati na potporu svojih pristaša. Ekonomski bum njegov je najsnažniji adut. Rezultat ovih izbora itekako će obilježiti njegove druge dvije godine mandata. 

Osvoje li demokrati većinu u Predstavničkom domu, bit će mnogo istraga vezanih uz predsjednika, dio demokrata mogao bi krenuti u postupak njegova opoziva. Zadrže li republikanci kontrolu, vidjet ćemo nastavak političkih blokada, kaže Karlyn Bowman s American Enterprise Institute.

Demokrati svoje birače animiraju strahom da će republikanski predsjednik bez kontrole opozicije nominirati još jednog konzervativnog suca u Vrhovni sud. Zdravstveno osiguranje, porezi, imigracija, ravnopravnost spolova…teme su na kojima inzistiraju. Izborna utakmica bit će neizvjesna do kraja.

Tri tjedna uoči izbora jedno je sigurno: broj žena koje 2018. žele ući u američku političku arenu, rekordan je. Udruga Emily's List koja pruža logističku potporu ženama s političkim ambicijama na prošlim je izborima zaprimila tisuću zahtjeva za pomoć. U ovom izbornom ciklusu potporu je zatražilo 40 tisuća žena koje žele sudjelovati u vlasti na lokalnoj i državnoj razini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!