11:14 / 19.05.2020.

Autor: Branka Slavica/IMS/HRT

Trump uzima hidroksiklorokin

REUTERS/Leah Millis

REUTERS/Leah Millis

Foto: - / REUTERS

Američki predsjednik svojom je izjavom zatekao izvjestitelje iz Bijele kuće koji su pratili njegov sastanak s čelnim ljudima američke restoranske industrije.
Donald Trump uzima hidroksiklorokin kao mjeru predostrožnosti protiv koronavirusa, unatoč upozorenjima zdravstvenih stručnjaka da bi taj lijek mogao biti riskantan kod nekih pacijenata.

Američki predsjednik svojom je izjavom zatekao izvjestitelje iz Bijele kuće koji su pratili njegov sastanak s čelnim ljudima američke restoranske industrije.

- Iznenadilo bi vas koliko ljudi uzima taj lijek, posebno na prvoj crti obrane, prije no što se zaraze. I ja sam jedan od njih - kazao je Trump.

Lijek protiv malarije i nekih autoimunih bolesti predsjednik Trump počeo je uzimati prije tjedan i pol, a pije jednu tabletu dnevno. Prije dva tjedna potvrđeno je da je koronavirusom zaražen jedan od njegovih osobnih pomoćnika, zadužen za serviranje hrane predsjedniku.

Donald Trump prijeti napuštanjem članstva i trajnim ukidanjem financiranja Svjetske zdravstvene organizacije ako, kako kaže u pismu njezinom čelniku, u sljedećih mjesec dana ne naprave određena poboljšanja. Trump je još u travnju privremeno zaustavio financiranje organizacije, uz optužbe da promovira kineske dezinfomarcije o virusu.

Dokaz da je organizacija kineska marioneta SAD vidi i u nepozivanju Tajvana, uspješnog borca s virusom, na svoju godišnju skupštinu. 7060 Trump je otkrio i da više od tjedan dana preventivno uzima hidroksiklorokin, lijek protiv malarije, iako nema dokaza da pomaže protiv zaraze.

Iz UN-a poručuju da su mnoge zemlje ignorirale preporuke Svjetske zdravstvene organizacije. Virus je sad stigao na jug gdje bi njegov udar mogao biti još katastrofalniji. Građani Čilea su masovno prosvjedovali tražeći pomoć u hrani i drugim oblicima pomoći tijekom izolacije.

Trump od ranije zagovara liječenja COVID-a hidroksiklorokinom.

Američka Agencija za kontrolu hrane i lijekova upozorila je kako se taj lijek može koristiti samo kod liječenja u bolnicama i na kliničkim ispitivanjima. Liječnici upozoravaju da lijek može povećati rizik od smrtnosti kod određenih bolesnika, posebno onih sa srčanim problemima.

Predsjednikov liječnik u Bijeloj kući Sean Conley oglasio se priopćenjem u kojem je kazao "kako su nakon brojnih razgovora o dokazima "za" i "protiv" hidroksiklorokina zaključili kako su moguće prednosti veće od mogućih rizika."

Predsjednik Trump dnevno se testira na koronavirus, negativan je. Njegova izjava o preventivnoj eksperimentalnoj terapiji izazvala je brojne reakcije.

- Što se tiče našeg predsjednika radije bih da ne uzima nešto što nije znanstveno potvrđeno, posebno u njegovoj dobnoj skupini i s njegovom težinom - komentirala je čelnica demokrata u Kongresu, Nancy Pelosi.

Europa napušta restrikcije i zbraja gospodarske gubitke

Europa istodobno napušta restrikcije i zbraja gospodarske gubitke. Čelnici Francuske i Njemačke žele da novi europski fond za oporavak bude težak 500 milijardi eura i da države članice bespovratno dobiju novac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!