16:26 / 08.10.2020.

Autor: HRT

Trump: Vratio sam se jer sam savršen fizički primjerak

Foto: @realDonaldTrump/via REUTERS

Foto: @realDonaldTrump/via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump misli da nije zarazan i tvrdi da se osjeća dovoljno dobro da nastavi održavati političke skupove uoči izbora 3. studenoga.
Američki predsjednik Donald Trump, izoliran u Bijeloj kući gdje se liječi od bolesti COVID-19, misli da nije zarazan i tvrdi da se osjeća dovoljno dobro da nastavi održavati političke skupove uoči izbora 3. studenoga.

- Vratio sam se jer sam savršen fizički primjerak, rekao je republikanski predsjednik u razgovoru za Fox Business Network, prvom otkako je prije tjedan dana otkriveno da je pozitivan na koronavirus.

Za tvrdnju da nije zarazan, njegovi liječnici tek trebaju predočiti čvrste dokaze. Bijela kuća odbija otkriti kad je proveden zadnji test na kojem je bio negativan na koronavirus pa sa tako niti ne zna koliko je dugo pozitivan.

Trump je pod pritiskom da nastavi s političkim skupovima kako bi vratio zamah kampanji za novi mandat u Bijeloj kući, četiri tjedana prije dana izbora. Ankete u ključnim saveznim državama pokazuju da zaostaje za svojim protivnikom, demokratom Joeom Bidenom.

Neće na virtualnu debatu

Trump je ujedno kritizirao objavu Povjerenstva za organizaciju američkih predsjedničkih debata (CPD) da se iduća televizijska rasprava dvojice kandidata 15. listopada održi virtualno zbog njegove zaraze.

- Neću gubiti vrijeme na virtualne debate, rekao je Trump u razgovoru za Fox Business Network. Mislim da uopće nisam zarazan. Osjećam se dobro, jako dobro, dodao je republikanac koji je tri noći proveo u vojnoj bolnici prije nego što je u ponedjeljak pušten.

Otkrio je da više ne prima veći dio terapije za virus, ali je priznao da je i dalje na steroidima.

Trumpa se često kritiziralo da podcjenjuje ozbiljnost koronavirusa, koji je u SAD-u odnio 210 tisuća života, a milijune ostavio bez posla. S podcjenjivanjem je nastavio i nakon što se zarazio, zbog čega su ga društvene mreže cenzurirale jer širi dezinformacije.

- Mislim da je to bio Božji blagoslov. Ovo je bio prerušeni blagoslov, rekao je u videosnimci objavljenoj na svojem Twitter profilu, dodavši da su mu lijekovi biotehnološke tvrtke Regeneron Pharmaceuticals Inc. omogućili da iskusi njihovu djelotvornost.

Obećao je da će taj lijek učiniti besplatnim za sve Amerikance, iako nije pojasnio kako će to učiniti i tko će snositi trošak.

SAD trenutačno bilježi više od 44 tisuće slučajeva zaraze dnevno.

Za Trumpa, Kamala Harris je "čudovište"

Republikanski predsjednik Donald Trump u četvrtak je nazvao "čudovištem" demokratkinju Kamalu Harris, koja bi mogla postati prva potpredsjednica Sjedinjenih Država ukoliko on ne osvoji novi mandat.

U prvom razgovoru otkako je bio pozitivan na koronavirus, Donald Trump, koji prema anketama jako zaostaje za demokratskim protukandidatom Joeom Bidenom, posebice među ženama, dva puta je tako nazvao Kamalu Harris.

- Sve što ona kaže je laž, rekao je on za Fox Business, dan nakon debate Harris i potpredsjednika Mikea Pencea.

- Pence ju je "uništio", dodao je Trump.

Prva crnačka kandidatkinja velike stranke, Kamala Harris je više puta tijekom debate napala vladino upravljanje tzv. koronakrizom, koje je nazvala "najvećim porazom svih predsjedničkih administracija u povijesti zemlje".

Trump je na Fox Business Networku rekao za nju da je "komunistica," i optužio ju je "da želi otvoriti granice kako bi ubojice i silovatelji ušli u našu zemlju".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!