07:10 / 16.04.2020.

Autor: M.M./Hina

Trump: Vrhunac epidemije prolazi, najavio smjernice za otvaranje ekonomije

Foto: REUTERS/Leah Millis

Foto: REUTERS/Leah Millis

Foto: - / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je Kongresu prekidom zasjedanja, nezadovoljan blokadom imenovanja sudaca i dužosnika.
Američki predsjednik Donald Trump rekao je da su Sjedinjene Države najvjerojatnije "prošle vrh" u broju novozaraženih i da će u četvrtak iznijeti smjernice za pokretanje gospodarstva.

- SAD zaustavlja financiranje Svjetske zdravstvene organizacije   

- Bitka se nastavlja ali podaci govore da smo u cijeloj zemlji prošli vrh u broju novozaraženih - rekao je američki predsjednik na dnevnoj tiskovnoj konferenciji.
Rekao je da mu "pomaci koji ulijevaju nadu" omogućuju da u četvrtak iznese smjernice za ponovno pokretanje gospodarstva.

SAD je u srijedu zabilježio još jedan crni rekord s novih gotovo 2.600 umrlih od novog koronavirusa u 24 sata, što je najveći broj umrlih u jednom danu u nekoj zemlji svijeta, pokazuje izračun sveučilišta Johnsa Hopkinsa.

SAD oplakuje 2.569 umrlih od utorka u 20.30 sati po mjesnom vremenu do srijede u isto vrijeme, pokazuju brojevi sveučilišta koji se neprestano osvježavaju. Time se broj umrlih u SAD-u popeo na 28.326.

SAD - zemlja svijeta koja je najgore stradala u pandemiji

Ta je zemlja od kraja ožujka zabilježila najveći broj službeno potvrđenih slučajeva zaraze, s više od 637.000 dijagnosticiranih slučajeva. U državi New York, žarištu epidemije, zabilježena su pak 752 nova smrtna slučaja u 24 sata, a tamošnji guverner Andrew Cuomo kaže da broj novozaraženih pada i da se zdravstveni sustav stabilizirao.

Donald Trump je najavio da će u četvrtak obznaniti smjernice za postupno pokretanje američkog gospodarstva koje je koronavirus poharao i rekao da se u SAD-u vide opipljivi znaci usporavanja epidemije.

- Sutra je velik dan - rekao je u vrtu Bijele kuće, najavivši da će u četvrtak iznijeti pojedinosti o "ponovnom pokretanju gospodarstva".

U SAD-u je u zadnja tri tjedna još gotovo 17 milijuna ljudi ostalo bez posla a velik broj poduzeća je pred zatvaranjem.

- Očito je da naša agresivna strategija funkcionira - dodao je američki predsjednik.
Vratit ćemo se još jači, svi mi - poručio je.

Ranije je Trump zaprijetio Kongresu prekidom zasjedanja, nezadovoljan blokadom imenovanja sudaca i dužosnika.

- Ako Zastupnički dom ne pristane na prekid zasjedanja, iskoristit ću svoje ustavne ovlasti i sam prekinuti zasjedanje oba doma, kazao je Trump novinarima u ružičnjaku Bijele kuće, sazvanima na brifing o pandemiji koronavirusa.

Kongresmeni nisu u Washingtonu još od ožujka zbog preporuka vladinih dužnosnika i zdravstvenih stručnjaka Amerikancima da ostanu kod kuće kako bi se izbjeglo širenje koronavirusa.

Kao što je i uobičajeno u takvom slučaju, Zastupnički dom i Senat nastavljaju s redovnim 'pro-forma' kratkim sjednicama koje katkada traju kraće od jedne minute.

Sve dok se takve sjednice održavaju, predsjednik po zakonu ne može imenovati dužnosnike ako ih prethodno ne odobri Senat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!