Trump za carine na sve - upozorenja na kaos

21.07.2018.

15:41

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Gledajte, ja to ne radim zbog politike. Ja to činim zbog naše zemlje, dugo smo trpjeli štetu zbog Kine, kazao je Trump u razgovoru za CNBC.
Američki predsjednik Donald Trump rekao je u intervjuu za televiziju CNBC da je spreman intenzivirati trgovinski rat s Kinom nametanjem carina na sav uvoz iz te zemlje, u vrijednosti od 500 milijardi dolara.

Ranije ovoga mjeseca SAD je nametnuo carine na uvoz iz Kine u vrijednosti od 34 milijarde dolara. Kina je zauzvrat uvela carine na uvoz američkih proizvoda u istoj vrijednosti. Trump želi da kinesko vodstvo poduzme mjere kojima bi se smanjio američki manjak u robnoj razmjeni s Kinom koji doseže 375 milijardi dolara.

Na pitanje: "Što ako zbog takve odluke padnu cijene dionica na tržištima?", Trump je odgovorio: "Ako se dogodi, dogodi se. Gledajte, ja to ne radim zbog politike. Ja to činim zbog naše zemlje, dugo smo trpjeli štetu zbog Kine."

Uz Kineze, i Europljani snose odgovornost za američki dug, objašnjava Donald Trump. "U trgovanju s Europskom unijom prošle smo godine izgubili 150 milijardi dolara. Oni zarađuju i slabe svoju valutu. I kineska pada poput kamena, dok naša raste i to nas dovodi u nepovoljan položaj", kazao je. S druge strane i Amerikanci izvoze, kaže njemačka kancelarka Angela Merkel, i bilo bi pošteno reći da tada trgovinska bilanca ide u korist SAD-a. "Ne želimo trgovinske carine, uvjereni smo da su naštetile svima nama, a ne samo Europskoj uniji, pa i mnogo šire", dodala je.

Kinezi upozoravaju na mogući kaos. "Kao najmoćnija zemlja svijeta, Amerika bi trebala pokazati odgovornost. Njezina politika i potezi trebali bi pridonijeti svjetskom poretku, a ne kaosu", poručuju iz kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Glavni svjetski proizvođači zrakoplova ovih su dana potpisali ugovore vrijednih 140 milijardi dolara, polovinu od toga potpisao je Boeing. Zabrinjava ih politika predsjednika Trumpa jer će im carine nanijeti golemu štetu. Naime, njihovi najveći kupci baš su Kinezi. Sjedinjene Američke Države prošle su godine imale trgovinski deficit s čak 102 zemlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!