07:58 / 07.08.2020.

Autor: Hina

Trump zabranio transakcije s ByteDanceom, vlasnikom TikToka

Foto: REUTERS/Dado Ruvic

Foto: REUTERS/Dado Ruvic

Foto: - / REUTERS

TikTok se smatra "prijetnjom" nacionalnoj sigurnosti te se upozorava na automatsko prikupljanje podataka koje je moguće uporabom aplikacije.
Američki predsjednik Donald Trump potpisao je izvršnu uredbu kojom se svim američkim građanima zabranjuje obavljanje transakcija s kineskom tvrtkom ByteDance, u čijem je vlasništvu popularna aplikacija TikTok, a ona stupa na snagu za 45 dana.

- Trump će zabraniti TikTok ne dođe li do prodaje do 15. rujna

Prema uredbi objavljenoj u četvrtak, TikTok se smatra "prijetnjom" nacionalnoj sigurnosti te se upozorava na automatsko prikupljanje podataka koje je moguće uporabom aplikacije.

"Ovakvo prikupljanje podataka je prijetnja i moglo bi omogućiti Komunističkoj partiji Kine pristup osobnim i vlasničkim podacima Amerikanaca", stoji u uredbi. "Sjedinjene Države moraju poduzeti žestoke mjere protiv vlasnika TikToka da bi zaštitile svoju nacionalnu sigurnost."

Uredba je slijedila nakon što je Microsoft najavio da razmatra mogućnost kupnje američkog ogranka TikTokovih operacija od tvrtke ByteDance te je odredio 45-dnevni rok za sklapanje posla. Trump je podupro potez softverskog diva čije je sjedište u Seattleu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!