10:10 / 31.03.2018.

Autor: I.B./Hina

Trump "zamrznuo" 200 milijuna dolara pomoći za Siriju

Foto: twitter

Foto: twitter

Foto: - / -

Dodatnu pomoć od 200 milijuna dolara obećao je američki državni tajnik na odlasku Rex Tillerson u veljači u Kuvajtu.
Američki predsjednik Donald Trump "zamrznuo" je više od 200 milijuna dolara namijenjenih za obnovu i oporavak Sirije, što se povezuje s njegovom najavom skorog povlačenja američke vojske iz dugotrajnih sukoba u toj zemlji, piše The Wall Street Journal pozivajući se na izjave dužnosnika.

Trump je zatražio zamrzavanje sredstava nakon što je pročitao medijski izvještaj u kojem stoji da se Washington nedavno obvezao isplatiti dodatnih 200 milijuna dolara za podršku početnim naporima za obnovu Sirije, piše list.
Kako navode, ta je odluka u skladu s Trumpovom izjavom od četvrtka da će se SAD povući iz Sirije.

Trump, koji provodi uskrsne blagdane na svome imanju u Palm Beachu na Floridi, u četvrtak je u govoru u Richfieldu u Ohiju otkrio svoju želju da povuče američke snage iz Sirije i preda sigurnost te države u ruke regionalnih zemalja.
Istaknuo je da na temelju pobjede nad militantima tzv. Islamske države zaključuje da će Sjedinjene Države "napustiti Siriju veoma brzo".

"Neka se sad za to brinu drugi ljudi. Vrlo brzo mi odlazimo. Vratit ćemo našu državu gdje i pripada, gdje želimo biti", rekao je američki čelnik.

Dužnosnici američke vlade koji su govorili za Reuters pod uvjetom da ostanu anonimni ističu da Trumpov govor reflektira njegove razgovore sa savjetnicima. On se pita zašto bi američke snage trebale ostati u Siriji sad kad su militanti pred potpunim porazom.
Dodatnu pomoć od 200 milijuna dolara obećao je američki državni tajnik na odlasku Rex Tillerson u veljači u Kuvajtu na sastanku globalne koalicije protiv tzv. Islamske države.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!