12:49 / 03.11.2018.

Autor: G.Ž./M.M./HRT

Trump zaoštrava stajalište o migrantima

-

-

Foto: - / -

Već treća povorka s više od tisuću migranata, ovaj put iz Salvadora, prešla je granicu s Meksikom i krenula prema SAD-u.
Američki predsjednik Donald Trump dodatno je zaoštrio svoje stajalište o migrantima, posebno o onima koji u kolonama putuju kroz Meksiko, pokušavajući se domoći SAD-a.

Pristup je zaoštrio uoči izbora sljedeći tjedan, na kojima njegovi republikanci žele zadržati prevlast u oba doma Kongresa.

Već treća povorka s više od tisuću migranata, ovaj put iz Salvadora, prešla je rijeku i granicu s Meksikom te krenula prema SAD-u. No na putu prema željenom odredištu ispriječit će im se 15.000 američkih vojnika, koje predsjednik SAD-a šalje na granicu.

"Ako naše vojnike ili graničnu policiju migranti počnu gađati kamenjem, uhitit ćemo ih. Nećemo na njih pucati, nego ćemo ih strpati u zatvor, i to na dulje vrijeme", rekao je Trump, koji kraju privodi i plan prema kojem će biti zabranjeno odobravanje azila ilegalnim migrantima. Poseban fokus na migrante i graničnu sigurnost stavio je uoči kongresnih izbora koji se održavaju u utorak.

"Demokrati otvoreno ohrabruju milijune migranata da krše naše zakone i prelaze naše granice. Ilegalnim useljenicima žele omogućiti besplatno zdravstveno osiguranje, socijalnu pomoć, obrazovanje i pravo glasa", kaže Trump.

S demokratskog skupa u Atlanti uzvratio mu je bivši američki predsjednik Barack Obama i upozorio da drugi tabor svojom retorikom širi strah i laži.

"Dosad nije bio slučaj da najviši dužnosnici, ljudi u koje bi se naša djeca trebala ugledati, kontinuirano, besramno i bez straha lažu", rekao je Obama.

Iako se svim silama trudi to spriječiti, Trump je rekao da bi demokrati na izborima mogli preuzeti većinu u zastupničkom domu Kongresa. Naime, izbori na sredini predsjednikova mandata smatraju se prosvjednima pa se u američkoj povijesti često događalo da na njima stranka kojoj predsjednik pripada bude poražena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!