22:57 / 15.09.2020.

Autor: T.V./Hina

Trump: Želio sam ubiti Asada ali se Mattis tome protivio

Foto: REUTERS/Tom Brenner

Foto: REUTERS/Tom Brenner

Foto: - / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da je želio izvršiti atentat na sirijskog čelnika Bašara al Asada 2017. godine, ali da se tadašnji ministar obrane Jim Mattis usprotivio toj operaciji.
Američki predsjednik Donald Trump rekao je u utorak da je želio izvršiti atentat na sirijskog čelnika Bašara al Asada 2017. godine, ali da se tadašnji ministar obrane Jim Mattis usprotivio toj operaciji.

- Radije bih ga bio uklonio. Sve je bilo spremno za to, rekao je Trump u emisiji Fox&Friends. Mattis nije želio to učiniti. Mattis je bio jako precijenjeni general i pustio sam ga da ode.

Ta otkrića podupiru izvješća iz knjige novinara Washington Posta Boba Woodwarda, koji se proslavio kada je zajedno s Carlom Bernsteinom otkrio aferu Watergate zbog koje je predsjednik Richard Nixon podnio ostavku.

Woodwardovu knjigu "Fear: Trump in the White House" ("Strah: Trump u Bijeloj kući"), objavljenu 2018. godine, Trump je nazvao izmišljotinom.

- O tome se nikada nije čak ni razmišljalo, rekao je Trump novinarima u Ovalnom uredu 5. rujna 2018. komentirajući navode da je htio ubiti Asada.

Trumpova izjava u utorak bila je dio kritika na račun Mattisa, kojega je predsjednik nazvao "velikim čovjekom" kada ga je postavio na čelo Pentagona, da bi se kasnije njih dvojica razišla u mišljenjima a umirovljeni general je na kraju podnio ostavku krajem 2018.

Trump je navodno razmišljao o atentatu na Asada nakon što je sirijski čelnik pokrenuo kemijski napad na civile u travnju 2017. Američki čelnik je rekao da bi američke snage trebale "ući" i "ubiti" Asada, napisao je Woodward u svojoj knjizi.

Po riječima novinara, Trump je nazvao Mattisa i otvoreno mu rekao da želi ubiti sirijskog predsjednika. Mattis je prekinuo telefonski razgovor, okrenuo se suradniku i rekao: Ništa od toga nećemo napraviti. Bit ćemo puno odmjereniji.

- Smatrao sam da on (Asad) nije dobra osoba i imao sam priliku ukloniti ga, ali je Mattis bio protiv toga, rekao je Trump. Mattis je bio protiv većine tih stvari.

Asad je vladao Sirijom tijekom razornog građanskog rata u kojemu su stotine tisuća ljudi ubijene. Njegov režim je optužen za niz zločina, uključujući mučenja, pogubljenja po kratkom postupku, silovanja i korištenje kemijskog oružja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!